Norges regering är redan rödgrön
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-09
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
OSLO. Arbeiderpartiets väldiga borg reser sig över Youngstorget. Numera bor partiet på två av våningarna och hyr ut resten.
Partisekreteraren Martin Kolberg bjuder på kaffe i muggar med sosserosen på. Han gratulerar Sverige till det rödgröna samarbetet. I Norge har arbeiderpartiet, sosialistisk venstre och senterpartiet suttit i koalitionsregering sedan 2005.
Kolberg kallar den rödgröna alliansen för ”Norges tydligaste socialdemokratiska regering på många år”. Den politiska handlingskraften blir inte mindre av att gå i koalition, tvärtom. Tidigare socialdemokratiska minoritetsregeringar tvingades till ständiga kompromisser med Stortinget. Den rödgröna regeringen har majoritet och uppnår ”fantastiska resultat”, säger Kolberg.
Många nya miljarder till välfärden i kommunerna. Stopp för privatiseringar. En kraftig utbyggnad av förskolan som innebär att målet om full daghemstäckning nås. Utrikespolitiken har radikaliserats. Biståndet har höjts. Vänsterdebattörer i Norden och Europa lyfter ofta fram Norge som ett lysande exempel.
Alla är inte lika nöjda. Magnus E. Marsdal har skrivit boken ”FRP-koden”, översatt till svenska under titeln ”Högerpopulismen dissekerad”. Boken undersöker hur det mörkblå och främlingsfientliga fremskrittspartiet lyckats bli Norges nya arbetarparti genom att låtsas lyssna på vanligt folk.
”Stoltenbergregeringen har åstadkommit en bromsning av den nyliberala utvecklingen, och det är bra, men tyvärr ingen ändring av kursen”, säger Marsdal.
Den borgerliga regeringens skattetak från 2004 ligger kvar. Under nästa år tvingas många kommuner att spara på välfärden. Precis som i Sverige kritiseras regeringen för passivitet i finanskrisen.
”De gör mycket för bankerna och minimalt för välfärden och kommunerna”, säger Marsdal.
Statsministern, arbeiderpartiets Jens Stoltenberg, har sosialistisk venstres partiledare Kristin Halvorsen vid sin sida som finansminister. Hur ska en sådan slöserska kunna ta hand om statens pengar? häcklade den norska högern.
Halvorsen har lyckats bra. ”Till och med bättre som finansminister än som partiledare”, säger Kaia Storvik, politisk kommentator på obundna vänstertidningen Dagsavisen.
Den interna kritiken mot sosialistisk venstres regeringsmedverkan har stundtals varit stark. Samtidigt får partiet större genomslag för sin politik än någonsin tidigare. Att gå tillbaka till den ständiga oppositionsrollen lockar inte. Hellre reserverar sig sosialistisk venstre ibland i regeringen, som när tjänstedirektivet infördes och asylpolitiken stramades åt.
Nästa år är det val igen. Stoltenbergregeringen satsar på ännu en mandatperiod. Först måste viktiga frågor lösas. Arbeiderpartiet vill borra efter olja i sårbara områden i Nordnorge. Det säger sosialistisk venstre och senterpartiet nej till. Sosialistisk venstre kräver att Norges soldater lämnar Afghanistan. Det vill inte arbeiderpartiet.
En rödgrön valseger är den enda garantin för att högerpopulisterna i FRP hålls borta från regeringsmakten.