Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Att vägra abortvård kan aldrig tolereras

Publicerad 2016-11-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Abortmotståndarna lär inte ge sig - men Sverige bör stå fast

Barnmorskan gjorde klart att hon vägrade utföra aborter - då fick hon inget arbete på kvinnokliniken. Hon stämde landstinget, men förlorade i rätten. Nu tvingas hon betala drygt 1,2 miljoner kronor i rättegångskostnader.

I fredags föll domen i Nyköpings tingsrätt. En barnmorska som nekats anställning eftersom hon av religiösa skäl vägrade utföra aborter hade stämt Södermanlands läns landsting.

Hon förlorade och dömdes att betala rättegångskostnader på 1 215 736 kronor.

Det är en helt rimlig dom, men tro inte att abortmotståndarna därmed gett upp. Juridiska processer är bara det senaste av alla försök att begränsa aborträtten.

Kvinnors rätt

Principiellt är frågan enkel. Alla måste kunna vända sig med förtroende till vården. Det kan inte vara upp till enskilda personers religiösa uppfattningar vilken vård som ges.

Det är ingen mänsklig rättighet att vara barnmorska och om man väljer ett yrke där det ingår att ge abortvård kan man inte arbetsvägra.

Frågan om så kallad "samvetsfrihet", alltså rätten att av religiösa skäl vägra kvinnor viss vård har sedan många år varit abortmotståndarnas metod att försöka runda aborträtten.

Italien

RFSU lyfter i en debattartikel fram Italien som exempel. Nära 90 procent av gynekologer på Sicilien och 70-80 procent i andra delar av Italien använder sig av "samvetsfrihet" vilket effektivt undergräver rätten till abort för kvinnor där.

Fallet i Nyköping är det andra på två år i samma fråga. Det andra fallet, från Jönköping, ska snart upp i Arbetsdomstolen.

Aborträtten är även utmanad på internationell nivå, inte minst genom extremhögerns framgångar.

Aldrig accepteras

Starka krafter i Sverige och i Europa arbetar just nu hårt för att begränsa rätten till abort. De försöker använda de institutioner som byggts upp för att värna mänskliga rättigheter, som Europarådet och Europadomstolen.

Risken är uppenbar att de rättsfall som nu är uppe i Sverige till slut hamnar där.

För Sverige är det ett dilemma som påminner lite om hur vi ska hantera att Saudiarabien har en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Om de institutioner som formats för att värna mänskliga rättigheter skulle användas för att inskränka kvinnors rätt att bestämma om sin egen kropp kommer vi att behöva omvärdera hur vi ser på dem.

Men vi kan aldrig tolerera att aborträtten inskränks.

Anders Lindberg