Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Jimmie Åkesson tror arbetare är korkade

INGA SVAR ATT GE Sverigedemokraternas väljare drabbas hårt av partiets politik som leder till pressade löner för reda lågt betalda jobb.

En enda gratislunch från ett läkemedelsföretag räcker för att läkare ska ändra vilka mediciner de skriver ut. För antidepressiva preparat fördubblas sannolikheten att de ordinerar piller från det bolag som betalt måltiden. Det visade en vetenskaplig studie i tidskriften JAMA Internal Medicin nyligen. Någon liknande undersökning av politikers bjudmiddagar finns tyvärr inte.

I USA måste läkemedelsföretag redovisa när de bjuder läkare på mat, uppgifter som sedan registreras i en databas. Amerikanska forskare har nu samkört data­basen med vilka mediciner läkarna sedan skrivit ut. Resultatet är deprimerande: Ju dyrare mat ett företag betalar – desto fler recept skriver läkarna ut.

Förmodligen gäller detta även för lobbyister och makthavare, annars skulle knappast näringslivet vara berett att betala för exempelvis lyxmiddagar med Sverigedemokraternas ledning. Och de har blivit rikligt belönade. Den första sakfråga Sverigedemokraterna gav som motprestation var vinster i välfärden. Numera stödjer partiet att välfärdsföretagen tar ut skattepengar från skolan, vården och äldreomsorgen och lägger dem i egen ficka. Men näringslivets långsiktiga strategi handlar om hela politiken – och om att tillsätta en ny regering. Då behövs Jimmie Åkessons röster både i sakpolitiken och för själva regerings­frågan.

Sverigedemokraterna är dock inget parti som andra, trots försöken att tvätta bort de nazistiska rötterna.

När civilminister Ardalan Shekarabi i fredags debatterade mot Jimmie Åkesson i Bromölla blev han mordhotad på Sverige­demokraternas egen Facebooksida. ”Avrätta Ardalan”, ”Ardalan kan ta sin kamel och rida hem”, ”Kan ingen sy igen käften på sandloppan.” Och liknande.

Enligt Expressen utreder Säkerhetspolisen flera hot mot Ardalan Shekarabi efter mötet med Jimmie Åkesson. Debatten gällde att Sverige­demokraterna vill stoppa regeringens förslag om att kräva schysta villkor vid offentlig upphandling. Precis som i frågan om vinster i välfärden är Jimmie Åkessons nya politik ett beställningsjobb från Svenskt Näringsliv. Konsekvenserna för vanligt folk är ganska allvar­liga. I dag används skattemedel i upphandlingar för att pressa ner lönerna. Ardalan Shekarabi tog i debatten upp exempel på hur taxiförare inom färdtjänsten tvingas arbeta för 27 kronor i timmen. Jimmie Åkesson hade egentligen inga svar i sak – det är ju detta hans politik leder till. Och pressar man lönerna nedåt i yrken som taxiförare drabbar det även andra lågt betalda grupper – just de väljare som Sverigedemokraterna försöker vinna. Han måste rimligen tro att arbetare är dumma i huvudet.

Den 30 november avgörs frågan i riksdagen. Det mesta tyder på att Sverigedemokraterna kommer att stödja Svenskt Näringslivs linje och fortsätta politiken att pressa de lägsta lönerna nedåt. Och inom Moderaterna verkar motkrafterna vittra bort inför Sverigedemokraternas högeroffensiv. I går sa Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter att han tror att Anna Kinberg Batra till slut kommer att vara beredd att regera med hans stöd.

–  Ja, det tror jag att hon är. Hon kommer att tvingas att göra det på ett eller annat sätt.

Kanske har han rätt, naiviteten inför Sverige­demokraterna i närings­livet och delar av Moderaterna verkar vara stor.

John F Kennedy varnade i sitt installationstal 1961 för att ta demokratin för given, och att ”De som dumt nog sökte makten genom att rida på tigerns rygg slutade i dess mage.” Näringslivet kan visserligen köpa Sverigedemokraterna – men de kan aldrig äga dem.