Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Löfven gör S till betongparti igen

Socialdemokraternas partikongress i Västerås

30 MAJ 2015. S-kongressen

”Jag glömmer aldrig när min far förlorade jobbet. Tystnaden. Den nedslagna blicken.”

När Stefan Löfven talar om arbetslöshet ändras alltid tonfallet, han kryper ihop och drar upp axlarna, som om han tar sats. Sen sänker han rösten.

Detta är den äkta Löfven, han som brinner, som verkligen vill något.

Socialdemokraterna verkar vara på väg att byta strategi. Tillbaka till de frågor Stefan Löfven gick till val på förra året, men även tillbaka till ett äldre, tuffare, tonläge i politiken.

Mammapartier vill väl

Ibland pratar man om ”mamma­partier” och ”pappapartier”. Det handlar då både om politiskt innehåll och framtoning.

Ett ”mammaparti” pysslar om dig och vill alla väl. Du får ständigt­ nya chanser och har alltid en axel att gråta ut mot.

Ett ”pappaparti” däremot ställer krav och tror på hårda tag. Det kräver att du gör läxan men skjutsar dig inte till träningen.

Mammapartier är omtyckta mellan val, men har ofta svårt att vinna. Pappapartier däremot riskerar att stöta bort väljare men skapar samtidigt ett för­troende genom att stå upp för vissa regler och principer.

En svår balansgång

Stefan Löfvens tal på S-kongressen i går var kryddat med signalord. Han inledde talet med att hylla Sveriges militära veteraner och tackade för deras insatser för freden.

”Svenska skolelever kommer behöva anstränga sig hårdare”

”Skolan går först (före Netflix)”.­

”Gör din plikt”

”Reglerad invandring”

”Men nu krävs pragmatism”

Retoriken är ny, Stefan Löfven­ vill göra om Socialdemo­kraterna till ett ”pappaparti” igen. Men hans politik är fortfarande lika ängslig som förut. Det är en svår balansgång. Gubbigheten firar redan stora triumfer och hur betongpartiet Socialdemokraterna ska kunna hitta ett gemensamt projekt med Miljöpartiet är inte självklart.

Krävs mer än tuff retorik

Om man granskar talet noga ser man att Löfven inte säger så mycket konkret. Han lovar att stoppa visstider som staplas på varandra, men inte att förbjuda dem. Han vill investera, men inte­ låna så det finns resurser. Han vill ha rätt till heltid, men inte för alla.

Papparetoriken träffar säkert rätt hos många socialdemokrater. Men för att vinna väljarnas förtroende krävs mer än tuff retorik­ – fråga Jan Björklund.

Nu gäller det att ombuden på S-kongressen pressar parti­ledningen för en mer offensiv politik.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.