Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

De blir rika av att ta från våra äldre

Riskkapitalister tjänar hundratals miljoner på att ta pengar ur välfärden

134 miljoner Björn Savén är ordförande i Riskkapitalfonden IK som äger 70 procent av vårdjätten Attendo. Mellan 2010 och 2011 fick han sammanlagt 134 miljoner kronor i ersättningar.

I går kunde Aftonbladet avslöja en rad intressanta detaljer ur journalisterna Carolina Neurath och Jan Almgren nya bok De svenska riskkapitalisterna.

I fokus står fyra bolag; EQT, IK, Altor och Nordic Capital som tillsammans kontrollerar 290 miljarder kronor. En del av detta har under de borgerliga åren använts för att göra snabba klipp på den svenska välfärden.

Ett exempel är riskkapitalfonden IK som bland annat äger närmare 70 procent av vårdjätten Attendo.

IK:s ordförande Björn Savén tog själv under 2010 och 2011 ut sammanlagt 134 miljoner kronor i ersättningar.

Skandaler

Attendo, eller dess dotterbolag, förekommer ofta i olika skandaler. Det har handlat om vanvård av äldre, ovilja att betala skatt och till och med att de uppmanat personal att ljuga för anhöriga om personaltätheten.

– Vi fick i princip bonus för att skära ner, sa en före detta verksamhetschef i

Attendos dotterbolag Attendo Individ & Familj när Aftonbladet i våras granskade vinstuttaget ur välfärden.

Att Attendo får kritik är inget nytt. Socialstyrelsen kritiserade exempelvis bolaget 2009 sedan fyra äldre avlidit på mindre än ett år.

- Alla de här ärendena är synnerligen allvarliga och mycket graverande, sa Staffan Blom, chef för regionala tillsynsenheten vid Socialstyrelsen i Stockholm till DN.se.

Reinfeldts rådgivare

Attendos koncernchef, Henrik Borelius, är bror till Fredrik Reinfeldts tidigare minister Maria Borelius. Enligt en uppskattning i Veckans affärer har han själv dragit in 250 miljoner kronor. Han har även belönats med rollen som rådgivare i välfärdsfrågor åt regeringen.

Och Attendo och Rikskkapitalfonden IK är inte ensamma.

Riskkapitalbolaget Altor äger bland annat Apotek Hjärtat som av regeringen fått i princip fria tyglar i och med avregleringen av våra apotek. Bolaget är grundat av Harald Mix som mellan åren 2010 och 2012 plockade ut 312 miljoner kronor i ersättningar.

Och så här ser det ut. Carolina Neurath och Jan Almgren granskar totalt 29 bolag. De totala ersättningarna uppgick till 2,8 miljarder kronor under tre år.

Skattepengar i arbete

De personer som lyfts fram är en del av den kultur som utvecklats inom riskkapitalbolagen. När IK:s ordförande Björn Savén blir ifrågasatt är han helt oförstående.

– Våra löner har aldrig varit särskilt höga, jag tror att min lön aldrig har överstigit 10 miljoner kronor per år, säger han.

Det som sticker i ögonen är att dessa gigantiska ersättningar numera till stor del består av våra skattepengar. Det riskkapitalbolagen blir rika på är ju att ta pengar ur verksamheten genom höga avkastningskrav. Under 2013 fick Attendos ägare rubriker när de tog ut närmare en miljard ur bolaget.

Resultatet är att skattepengar som var ämnade till äldre, sjuka, funktionshindrade och barn istället hamnar i privata fickor.

Och så säger regeringen att pengarna är slut.

Följ ämnen i artikeln