Vi måste försvara religionsfriheten
Uppdaterad 2014-01-07 | Publicerad 2014-01-02
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Naziattacken mot Södermalms moské ska tas på stort allvar
I morse möttes besökarna i moskén på Södermalm i Stockholm av en otrevlig syn. Någon hade sprejat ett antal stora hakkors på dörrarna. Attacken säger tyvärr något om vart vårt samhällsklimat är på väg.
– Det är första gången som det är på det här sättet faktiskt. Det brukar finnas vanligt klotter, men det här är ganska speciellt, säger Mahmoud Khalif, ansvarig för moskén till Aftonbladet.
Religionsfrihet inte självklar
I Sverige får vi tro på vad vi vill, och utöva vår religion som vi vill. Den friheten, att var och en får bli salig på sin tro utan att staten lägger sig i, är ingen självklarhet.
I Sverige har vi haft fullständig religionsfrihet sedan 1952. Innan dess var det inte tillåtet att lämna Svenska kyrkan utan att samtidigt gå in i ett annat samfund. Går vi ytterligare hundra år tillbaka i tiden fanns ingen religionsfrihet, de som ville lämna statskyrkan fick utvandra till exempelvis Nordamerika.
Attentat
I november slog någon sönder glasdörrarna på moskén i Fittja söder om Stockholm och kastade grisfötter.
– Det kan ligga någon typ av hatbrott bakom, sa Eva Nilsson på Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till Expressen.
Jo, det låter som en rimlig slutsats.
Går man längre tillbaka i tiden har Malmö moské blivit utsatt för flera attentat och i augusti 1993 totalförstördes Trollhättans moské av en mordbrand.
Ta på allvar
Polisen måste ta det som hänt på stort allvar. Tyvärr visar historien att man ofta tar alltför lätt på att utreda och följa upp just hatbrott.
I Malmö har exempelvis den judiska församlingen och deras medlemmar återkommande blivit angripna utan att myndigheterna agerat tillräckligt.
Att antisemitiska, islamofoba och i övrigt rasistiska hatbrott går till åtal är mycket ovanligt, trots att de både ökar och blir mer synliga.
Supervalår
Inför det så kallade "supervalåret" i år har både Säkerhetspolisen och forskare varnat för att extrema grupper kommer att bli mer aktiva.
När moskéer eller synagogor angrips handlar det inte om vilka måltavlor som helst. Om människor inte vågar visa sin tro eller gå på gudstjänst har vårt samhälle förlorat någonting oerhört viktigt.
Religionsfriheten är värd att försvara.