Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Israels ockupation hindrar freden

Nyligen publicerade Israels ambassad i Washington en Youtube-film där de framställer Palestinas president ­Mahmoud Abbas som en bussförare som skumpar fram på en stenig väg.

Slutligen kommer han till ett vägskäl. Ena vägen leder till en idyll, det är vägen till fred. Den andra leder till ett brinnande inferno, det är vägen mot FN.

I kväll sker en omröstning i FN om att uppgradera Palestinas status i organisationen. I dag är de observatörer. De har ansökt om att få status som ickemedlem, samma som Vatikanstaten har.

Står i vägen för fred

Den israeliska propagandan försöker framställa det som att fredsprocessen avstannat för att palestinierna inte vill komma till förhandlingsbordet. Men sanningen är att det är Israels extrema ­högerregering som står i vägen för fred. Det är de som blockerar och bombar ­Gaza. Det är de som fortsätter att bygga olagliga bosättningar på ockuperad mark och kränker palestiniernas mänskliga rättigheter. Det är Israels ockupation av Palestina som är konfliktens kärna.

Självfallet vore det en framgång med högre status för Palestina i FN och ett steg närmare att de erkänns som en egen stat. Men från början ansökte Palestina om att få bli fullvärdiga medlemmar i FN.

Sverige borde från början ha backat upp den hållningen och själva erkänt ­Palestina som stat. Men Folkpartiet har med sin antipalestinska hållning tagit ­regeringen och svensk politik i Mellanöstern som gisslan.

Ett medlemskap i FN måste ha stöd i säkerhetsrådet, och där har inte Palestina tillräckligt med röster. Dessutom har USA veto. En uppgradering till status som ickemedlem beslutas i generalförsamlingen. Där har varje stat en röst och ingen har veto, därför är det troligt att ­Palestina vinner omröstningen.

Sveriges agerande pinsamt

Sveriges agerande, eller snarare icke-agerande, har hittills varit mycket pinsamt.

När FN:s organ för kultur och forskning, Unesco, i oktober förra året tog upp frågan om Palestina skulle få bli medlem, röstade Sverige nej tillsammans med ­bara 13 andra länder.

Eftersom Sverige historiskt ställt sig bakom rättigheter för palestinierna väckte omröstningen i Unesco stor uppmärksamhet.

I måndags sa Jan Björklund (FP) att de är beredda att stödja Palestina i kvällens omröstning. Förhoppningsvis betyder det att Sverige inte kommer att göra bort sig som i Unesco-omröstningen.

Följ ämnen i artikeln