Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Ta inte bort barnens trygghet, Billström

”Fästning Europas murar har blivit allt högre”

TRIVS I SVERIGE De eritreanska barnen Hiyab, 3, och Deymond, 5, hittades övergivna i en lägenhet i Boden. Efter 13 månader hos fostermamman Therese Nilsson ska de nu utvisas till Italien, där de inte har någon familj.

Hiyab och Deymond är 3 respektive 5 år. De bor hos fosterföräldrarna Therese och Jens i Boden. Där har de bott i drygt ett år.

Nu vill Migrationsverket utvisa dem till Italien där ingen väntar på dem.

Deras pappa sitter i fängelse i diktaturens Eritrea. Mamman gick en dag ut ­genom dörren, låste efter sig och försvann spårlöst i den norrländska ödemarken. Om hon lever, vet ingen var hon är.

Kvar finns två mycket små barn, vars enda trygghet i livet är Therese och Jens.

Vilket slags samhälle vill ta i från dem den tryggheten?

Bra idé på papper

Hiyab och Deymond har varit i Sverige­ i två och ett halvt år. Innan dess bodde de i ett tältläger i Italien i sex månader. ­Enligt svenska myndigheter har de en starkare anknytning till Italien, och bör skickas tillbaka dit.

För att förstå varför, behöver man gå tillbaka till 2004. Då beslutade EU om ett gemensamt asylsystem. På pappret en bra idé. Vi ska i Europa ta ett gemensamt ­ansvar för att värna asylrätten och fördela kostnaderna mellan alla länder.

I praktiken har det gått illa, riktigt illa. Fästning Europas murar har blivit allt högre.

Ifrågasatta utvisningar

Grundbulten i EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik är principen om ”första asylland”. Den finns i Dublin­konventionen och innebär att Sverige kan skicka tillbaka flyktingar till det första EU-land de kom till.

För ett par år sedan varnade FN:s ­flyktingkommissariat UNHCR för att den grekiska asylprövningen inte var rätts­säker. Då stoppade Sverige tillfälligt utvisningar dit.

Även utvisningar till Italien och Malta har ifrågasatts. Amnesty international har ifrågasatt om Dublinkonventionen över huvud taget bör användas när det gäller barn.

På grund av eurokrisen håller de ­offentliga ekonomierna i både Grekland och Italien dessutom på att rasa samman. Det förvärrar en redan svår situation för flyktingar där. Att då Sverige, med betydligt bättre ekonomi, fortsätter utvisningarna dit framstår som märkligt.

Svepskäl för att ta emot färre

Regeringen och Miljöpartiet påstår i sin migrationspolitiska överenskommelse att de står för en ”human, rätts­säker och ordnad migrationspolitik”.

Men principen om första asylland blir ohållbar om prövningen och mottagandet i första landet inte fungerar. Det blir bara ett juridiskt svepskäl för att ta emot färre flyktingar.

Att Miljöpartiet lånar sig till detta är faktiskt svårt att förstå.

Sverige bör stoppa utvisningar till andra EU-länder och skrota förstalandsprincipen. Då skulle vi kunna föra en ­”human, rättssäker och ordnad migrationspolitik”. Utan svepskäl.

Följ ämnen i artikeln