Jette och Keld bör vinna danska valet
KÖPENHAMN. ”Jette mister 329 470 kr i efterløn”, står det på flygbladet från den danska fackföreningen 3F. Jette är 51 år och murare.
Efterlönen är en dansk statlig förtidspension som gör det möjligt att sluta arbeta vid 60. Den ger ersättning på a-kassenivå fram till folkpensionen vid 65. Nu vill den danska borgerliga regeringen förkorta efterlönen och kraftigt försämra reglerna.
Det har fått den danska fackföreningsrörelsen att ge sig in i valrörelsen på allvar.
De som verkligen behöver efterlönen har hårt, manuellt arbete där tunga lyft och förslitningsskador är vanliga. Som Jette, eller Keld.
– Det är tjyveri! Jag ser efterlönen som en försäkring, och det här är inte de villkor jag skrev under på, säger han.
Keld är snickare, också 51 år, och förlorar över 300 000 kronor på reformen.
För ett par år sedan försämrade regeringen a-kassan. En stor grupp arbetslösa kommer snart att utförsäkras och i praktiken stå utan egen försörjning.
Samtidigt har skatten sänkts. Förra året fick exempelvis ledaren för Dansk Folkeparti Pia Kjaersgaard drygt 41 000 i skattesänkning. En folkpensionär fick 220 kronor.
Resultatet är ökade klyftor och fler fattiga barn, men inte ökad tillväxt.
Tvärtom.
Nu ökar arbetslösheten i Danmark. Rädslan breder ut sig. Eftersom många danska hushåll har stora bolån kan arbetslöshet betyda privatekonomisk katastrof. Särskilt om bostaden inte går att sälja.
I dag går Danmark till val och efter 10 år av borgerlig regering lutar det mesta åt maktskifte. Det skulle, som det står på Socialistisk Folkepartis valaffisch, ge en regering med ”Friske øjne på Danmark”.
För Jette och Keld, och 100 000-tals andra vanliga danskar, är det helt avgörande.