När Sverige blev lurat av Norge

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Man har valt att ta bakvägen in i Nato”

blåsta Dagens Wikileaksavslöjande handlar om att Norge hade bestämt sig för att köpa amerikanska Joint Strike Fighter – men gav i själva verket sken av att de var intresserade av JAS.

Norge blåste den svenska försvarsministern Sten Tolgfors. Medan han trodde att han sålde JAS till ett välvilligt grannland, hade normännen redan bestämt sig för ett amerikanskt plan.

Det blev inte JAS-39 Gripen från Saab.

Det blev Joint Strike Fighter från Lockheed Martin.

Aldrig ett alternativ

Dagens Wikileaksavslöjande visar upp Sverige som en pinsamt bortspelad nation. Försvarsminister Sten Tolgfors trodde att köpet i princip var i hamn, när han promotade JAS i den norska upphandlingen. Men i själva verket var JAS aldrig ett alternativ.

Natolandet Norge ligger strategiskt nära Ryssland. För amerikanarna var det självklart att Norge skulle samordna sitt luftförsvar med USA och så blev det. Nato håller ihop.

Kallas för metallurger

Så mycket för Sten Tolgfors och Urban Ahlins fjäskiga försök att få vara med när det smäller. Sverige är inte med i försvarspakten, vi har inte skrivit under de ömsesidiga försvarsgarantierna och ska därför inte delta i det stora krigsspelet.

De kallats metallurger, de svenskar som tror på kallt stål och medlemskap i Nato. På senare år har de dominerat i den svenska säkerhetspolitiken och Sverige har i smyg ökat sitt samarbete med den nordatlantiska pakten. I Afghanistan strider svenska soldater under Natobefäl. I Norrbotten samövar svenska och amerikanska soldater och i Natos försvarsplan för Baltikum finns Sverige med som en definierad deltagare.

Det var länge sedan Sverige var neutralt. Sverige är inte ens alliansfritt längre, i den utrikespolitiska deklarationen nöjer sig Carl Bildt numera med att konstatera att den säkerhetspolitiska linjen ligger fast.

Får en riktig debatt

Inför risken att få nej i en folkomröstning har man i stället valt att ta bakvägen in i Nato. Det är ovärdigt en demokrati att inte låta medborgarna bestämma i en så viktig fråga.

Wikileaks fortsätter att sprida information om det svenskamerikanska samarbetet. Tack vare läckorna får vi förhoppningsvis en riktig debatt. Det går inte att få ett Nato-medlemskap utan att ge upp sin självständighet och det vill inte det svenska folket.

EF