Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Grön glädje – i Västerås

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har skäl att vara glada.

27 NOVEMBER 2010. Miljöpartiet

I dag samlar Miljöpartiet sina kommun- och landstingspolitiker i Västerås. Mitt i den politiska turbulensen kan det göras med en känsla av att ha vinden i ryggen. Framgångarna i opinionsmätningarna är visserligen inte lika spektakulära som Moderaternas, men partiet tycks ändå ha fått ökat stöd efter valet.

Främst är det ett resultat av partiets profil. Miljöfrågan är i dag grundläggande för all politik. Det är Miljöpartiet lyckligtvis inte ensamma om att ha upptäckt. Men i övriga partier visar det sig allt som oftast att andra intressen får gå före när det kommer till konkreta prioriteringar. Just det ger Miljöpartiet legitimitet hos väljarna.

Positivt ledarskifte

Också på andra områden tycks de gröna vara i fas med tiden.

Till skillnad från socialdemokrater och kristdemokrater tycks miljöpartisterna se fram mot ett kommande ledarskifte. Systemet med två språkrör och ett tidsbegränsat mandat framstår för dagen som väl så stabilt som en traditionell partiledarordning. Det är lätt att glömma att Miljöpartiets ledarskap inte alltid fungerat lika smidigt som under Maria Wetterstrand och Peter Eriksson.

I ett viktigt avseende förlorade ändå Miljöpartiet årets val. Syftet med det rödgröna samarbetet var att ta över regeringsmakten, och det misslyckades.

Men på flera andra punkter har de gröna politikerna all anledning att känna sig nöjda. Miljöpartiet ökade sin väljarandel i riksdagsvalet med drygt två procentenheter och blev riksdagens tredje största parti.

Det betyder en del. ”Jag får hålla mitt anförande innan radion bryter för Lunchekot”, som Peter Eriksson uttryckte det i den senaste partiledardebatten.

Eftertraktade

Viktigare är nog ändå att Miljöpartiet med samarbetet på allvar tog plats som ett möjligt regeringsparti. Det märks i rikspolitiken, där den politiska kampen för dagen till stor del tycks handla om de grönas stöd.

Även om oppositionens samarbete har upphört är det för dagen svårt att se ett realistiskt alternativ till den borgerliga regeringen utan Miljöpartiets medverkan. Möjligen är det just därför Fredrik Reinfeldt i en för regeringsdeklarationer ovanlig formulering valde att just peka ut de gröna som samtalspartners.

Miljöpartiets nya roll märks också i lokalpolitiken. Förra mandatperioden deltog partiet i styret av drygt 50 av landet kommuner. Nu är det över 90, enligt en sammanställning som Sveriges Kommuner och Landsting redovisade i veckan.

Det finns grund för det goda humöret i Västerås.

IP