Tvätta rent i politiken

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-28

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Shell kan egentligen köpa hela nya moderata partiet utan att väljarna har en aning”

kör en maskin I Västeuropa är det bara Malta, San Marino, Schweiz och Sverige som inte öppet redovisar partiernas finansiering. Det är dags att tvätta rent i politiken.

Självklart måste moderata partisekreteraren Sofia Arkelstens bjudresa granskas av åklagare.

Som ansvarig för Moderaternas miljöpolitik åkte hon med Shell till franska Pau. Hon tillbringade ett par försommardagar 2008 just vid foten av Pyrenéerna, såg en miljötävling för racerbilar, åt mat och bodde på hotell.

Oljebolaget Shell stod för notan, då precis som vid tidigare tillfällen. Sofia Arkelsten är inte den första politiker som åker till det medeltida Pau. Året innan åkte tre av hennes riksdagskollegor på Shells försommarevenemang: Gustav Blix (M), Lars Hjälmered (M) och Erik A Eriksson (C).

Lyckad lobbying

Shell hade anlitat PR-byrån Prime för att nå ut till nyckelpersoner. Syftet var att ge oljejätten en mer miljövänlig profil och man kan nog säga att lobbyisterna lyckades.

Några månader efter det franska äventyret står Sofia Arkelsten i riksdagens talarstol:

”Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna.”

Hon pratar om Shell. Bolaget som anklagats för brott mot mänskliga rättigheter i Nigeria och som ödelägger stora områden i Kanada för att utvinna de sista dropparna olja ur sand.

Luddiga gränser

Shell som dessutom behöver vinna de svenska riksdagspolitikerna för att kunna utvinna naturgas i Skåne. Prospekteringen är redan i gång på Österlen och Söderslätt. På Shells hemsida ligger bilder av skånska rapsfält och reklam för Sofia Arkelstens racertävling om varandra.

Politik och lobbyism utan tydliga gränser.

Väljarna får inte veta vem som betalar vare sig för resor, franska måltider – eller för den delen för hela den politiska verksamheten. I Västeuropa är det bara Malta, San Marino, Schweiz och Sverige som inte öppet redovisar partiernas finansiering.

”Det är hög tid att tvätta bort denna onödiga fläck på vår demokrati”, skriver styrelsen för Transparency International Sverige på DN Debatt.

I går välkomnade Fredrik Reinfeldt åklagarens utredning och beklagar att resan kan uppfattas som otillbörlig påverkan.

I dag kan han gå vidare, regelverket mot korruption måste skärpas. Partiernas finansiering måste offentliggöras.

Tänk bara tanken, Shell kan egentligen köpa hela nya moderata partiet utan att väljarna har en aning.

Tvätta rent i politiken.

EF