Bara han har svaren
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-28
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sverigedemokraternas valframgångar riskerar inte bara att skapa parlamentarisk oreda när riksdagen öppnar nästa vecka. Högerextremisternas valresultat har redan rört till den politiska debatten.
Under valrörelsen deklarerade både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt att de inte på några villkor skulle samarbeta med Sverigedemokraterna om partiet tog sig förbi fyraprocentsspärren. Reinfeldt förklarade rent av att han inte ville ta i partiet ”med tång”.
Får aldrig kompromissa
Det är utfästelser som måste hålla, också nu när extremisterna fått den roll de eftersträvat. Det kan aldrig, under några villkor, bli frågan om att kompromissa med främlingsfientligheten.
Miljöpartiets planer på ett samarbete med regeringen kring flykting- och invandringspolitiken skulle kanske kunna blockera den möjligheten.
Men i kommentarerna efter valet har det ofta låtit som om varken regering eller opposition borde lägga förslag som får Sverigedemokraternas röster i kammaren. Det vore att ge extremisterna alldeles för stort inflytande.
Extremt borgerligt parti
Fredrik Reinfeldts problem är inte att de flesta av regeringens förslag kommer att gå igenom med Sverigedemokraternas stöd. Partiet är nämligen knappast en vågmästare, utan i grunden ett borgerligt parti, om än extremt.
Reinfeldts problem är i stället att det då och då kommer att visa sig att regeringen inte kommer att få riksdagens stöd.
Och Mona Sahlins problem är inte att oppositionen enstaka gånger kommer att få stöd för förslag som går emot regeringen. Hennes problem är att det kommer att hända alltför sällan, och att det inte inträffar när det gäller politikens grund, pengarna.
Frågan gäller alltså inte om regeringen riskerar att lida ett antal nederlag. Frågan är vad Fredrik Reinfeldt väljer att göra när det är på väg att hända?
Antingen fortsätter han som under den gångna mandatperioden, och betraktar riksdagen i allmänhet och oppositionen i synnerhet med upphöjd arrogans.
Oppositionen vill samtala
Eller så agerar han som ledaren för en minoritetsregering, och accepterar kompromisser och eftergifter. Frågan är bara med vem Fredrik Reinfeldt då väljer att kompromissa, den demokratiska oppositionen eller de främlingsfientliga?
Miljöpartiets initiativ visar att oppositionen vill samtala. Frågan är om det också gäller regeringen. Svaret på den frågan kommer att avgöra Sverigedemokraternas inflytande, och hur mycket anständighet som blir kvar i svensk politik.
Det är Fredrik Reinfeldt, och bara han, som sitter på svaren.
IP