Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Mona, avslöja melonmannen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Högerns kärntrust Statsminister Reinfeldt ska driva igenom finansminsterns önskan om en hel melon av välfärd. Men dess kärna enligt Moderaterna är mycket mindre än så. Det kan Mona Sahlin avslöja i kvällens partiledarutfrågning.

26 AUGUSTI 2010. Välfärden

Det är dags att dissekera den borgerliga välfärdskärnan.

Hittills har Fredrik Reinfeldt kommit lindrigt undan när han velat värna välfärdens kärna. Kanske är det rentav därför han dröjt med att presentera sitt valmanifest. Utan preciseringar blir ju kritiken också lätthanterligt oprecis.

Men nu börjar tiden bli knapp, det är drygt tre veckor kvar till valet, nu måste Mona Sahlin närma sig kärnan. Hon kan börja dissektionen redan i kväll när hon sitter i SVT:s partiledarutfrågning.

Mer nedrustning väntar

Under den gångna mandatperioden har debatten mest handlat om pensioner, sjukpenning och a-kassa, områden där det borgerliga nedrustningsarbetet har gått fram hårt.

Nu har turen kommit till välfärdstjänsterna.

Om den borgerliga alliansen får sitta fyra år till blir det nedrustning av vård, skola och omsorg. Nedrustningsarbetet har egentligen redan börjat, Mona Sahlin kan ta Stockholm som ett exempel i tv-debatten. Stockholm är rena skyltfönstret för den moderata politiken.

Det började med valfriheten och egentligen var det inget fel med den. Föräldrar har väl rätt att välja den läkare de litar på.

Men sedan kom det privata barnsjukhuset. Företag satsade kapital i barnsjukhuset Martina och runt om i Stockholm växte fler konkurrerande vårdföretag upp. De flesta i mer välbärgade områden.

Gräddfil i köer

Valet var fritt, etableringen fri – och då släpptes också finansieringen fri. De föräldrar som har råd kan redan i dag köpa en försäkring som garanterar dem snabbspår till bra barnsjukvård.

På Södersjukhuset kan hjärtsjuka patienter köpa sig före i kön. Med allt fler privata lösningar minskar stockholmarnas lust att betala skatt och de borgerliga möter mindre motstånd när de sänker den.

Sjukvård – en privatsak

Den gemensamma sjukvården blir en privatsak, man väljer själv och betalar själv ända tills den dag lönen inte kommer längre. När en familjeförsörjare blivit sjuk eller när projektanställningen tagit slut och familjen inte längre har råd att betala barnförsäkringen.

Då är man hänvisad till den nedskurna offentliga sjukvården precis som alla andra som inte har råd. De som aldrig kan köpa sig en bra skola eller en plats på äldrevårdshemmet.

När Fredrik Reinfeldt sänker skatten gör han inte det för att svenska folket ska ha kul för pengarna.

Tanken är att vi ska betala allt mer av välfärden ur egen ficka och de som inte har råd får skylla sig själv.

De blir hänvisade till välfärdens kärna, ett välfärdens minimum.

EF