Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Kampen för Sakinehs liv

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sakineh Mohammadi Ashtiani har två barn. Hon påstods ha haft en otillåten ­relation med två män. I maj 2006 straffades hon med 99 piskrapp. Ett år ­senare dömdes hon igen – då för en påstådd otrohet. Hon skulle stenas till döds. Och hon är ­inte ensam. Människorättsorganisationer och feminister uppskattar att det i Iran finns runt 40 kvinnor som inväntar samma öde.

Välutbildad kvinnofront

Det är i dag kvinnorna som står i frontlinjen för den iranska kampen för mänskliga rättighter. Iranska kvinnor är oerhört välutbildade jämfört med befolkningen i resten av regionen. De har haft rösträtt i nästan femtio år och den feministiska rörelsen har vuxit i styrka ­sedan 1979. Över 60 procent av studenterna på Irans universitet är kvinnor. De är läkare, ­professorer och verkställande direktörer – trots en fruktansvärd förtryckar­regim som säger att deras liv inte är lika värdefulla som mäns.

Omvärlden protesterar

Omfattande internationella kampanjer har dragits igång för att rädda Sakineh Mohammadi Ashtiani. Från Hollywood till Brasilien har man försökt få den iranska regimen att stoppa avrättningen. Sakinehs advokat tvingades fly hals över huvud och har fått asyl i Norge. Hans klients straff har ändrats till hängning. Då dök Mohammadi Ashtiani plötsligt upp i iransk tv och ”bekände” mord. En ”bekännelse” framtvingad efter tortyr, skriver brittiska The Guardian.

Att Sakinehs öde har fått sådan internationell uppmärksamhet är hoppingivande. Den här typen av barbariska kränkningar är inget nytt i Iran. Landet har avrättat mer än hundra personer i år.

Till och med inom den iranska regimen har det i två decennier funnits en debatt om hur just steningar skadar landets rykte i omvärlden. Att de styrande håller fast vid avrättningen av Sakineh tolkas som att man vill signalera att man inte bryr sig om det ökade trycket från väst gällande det iranska kärnvapenprogrammet och brotten mot mänskliga rättigheter.

Fängslad i över fyra år

Planerna att stena Sakineh och utvecklingen i hennes fall tolkas som att radikalare delar av den iranska regimen därmed aktivt söker konfrontation med väst. Intervjun där en torterad Sakineh Mohammadi Ashtiani ”erkände” mord sändes dagen efter att USAs utrikesminister Hillary Clinton tagit upp fallet och satt press på Iran.

Den internationella kampanjen för Sakineh Mohammadi Ashtianis liv måste fortsätta. I dag har hon suttit fängslad i över fyra år.

KK