Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Rädda biståndet från Gunilla Carlsson (M)

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

GRANSKAD Riksrevisionens biståndskritiska rapport gjordes av en ex-politiker som beskriver sig själv som moderatkompis till Gunilla Carlsson. ”Kompis och kompis. Det är ingen person jag brukar umgås med”, svarade Carlsson.

7 AUGUSTI 2010. Biståndspolitik

När alliansregeringen tillträdde 2006 fick Sverige för första gången en moderat biståndminister. I torsdags kväll intervjuades Gunilla Carlsson i Aktuellt. Biståndsministerns patos mot fusk, fel och korruption går inte att ta miste på. Ibland tar hon i till den grad att man undrar om hon egentligen är ute efter att sänka själva biståndet.

Skräckbilden var felaktig

Hösten 2007 presenterade Riksrevisionen en synnerligen kritisk rapport om svenskt bistånd. ”Oegentligheter inom bistånd” löd titeln, och i flera exempel uppvisades en föga smickrande bild.

Rapporten talade om korruption och slöseri med skattemedel.

Det visade sig emellertid att det inte fanns någon täckning för denna skräckbild.

Efter en fördjupad revision kunde Riksrevisionens misstankar till största delen skrivas av. Av 51 punkter bekräftades 18. Rena oegentligheter kunde bara styrkas i tre fall. Men, som Diakonia påpekar i rapporten ”Bistånd ifrågasatt”, inga pengar hade försvunnit och inga polisanmälningar hade gjorts.

I Aktuellts granskning framkom att den revisor som skrivit den överdrivna rapporten är en gammal politiker som arbetat på Moderaternas partikansli. Han beskriver sig själv som moderatkompis till Gunilla Carlsson.

– Kompis och kompis. Det är ingen person som jag brukar umgås med, svarade Carlsson i Aktuellt.

Med tanke på att den Moderaterna närstående tankesmedjan Timbro under åratal drivit sin biståndskritiska propaganda, är det inte konstigt att misstanken uppstår att ministerns och Riksrevisionens misskreditering av biståndet har ett politiskt syfte.

Gunilla Carlsson har under sin ministertid försvarat enprocentsmålet trots att hon i debattartiklar kritiserat det. Synar man biståndspolitiken lite närmare framkommer dock att ett antal nya kostnader numera ingår i biståndsbudgeten.

– Av den biståndsbudget vi har så stannar 10 till 15 procent i Sverige för att betala immigrationskostnader, exportkrediter och nu senast för att betala ambassader runt om i världen, berättade Diakonias Bo Forsberg för Aktuellt.

Solklart brott mot regelverket

Mer än hälften av kostnaderna för nya svenska ambassader har finansierats med biståndsmedel. Gunilla Carlsson hävdar att biståndspengar mycket väl kan användas till att bygga ambassader.

Där har hon fel. Det är ett solklart brott mot OECD:s regelverk.

I stället för att jaga svenska biståndsorganisationer med blåslampa och undergräva förtroendet för biståndet, borde Gunilla Carlsson se till att hennes eget agerande håller sig till reglerna.

Bäva månde biståndsvännerna om alliansregeringen får fortsätta regera.

HK