Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Mona, våga vägra kriget

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Sverige ska inte lämna Afghanistan, men svenska soldater ska göra det. NU!”

Studiebesök  Mona Sahlin hälsar på i en skola för barn med olika handikapp.

Internetsajten Wikileaks publicering av militära rapporter om kriget i Afghanistan har chockat de militära och politiska etablissemangen. Debattens fokus har hittills gällt det faktum att någon läcker militära hemligheter, inte den föga smickrande bild av kriget som framträder. Men det är just den avslöjade sanningen om kriget som upprör människor världen över.

Bildt försöker mörka

Kritiken mot kriget ökar, inte bara i USA utan också i de europeiska länder som medverkar med trupp i Afghanistan.

I Sverige försöker Försvarsmakten och utrikesminister Carl Bildt spela ner avslöjandena från Wikileaks. ”Inget nytt”, konstaterar Bildt förnumstigt och vidhåller det rättfärdiga i detta krig. Det krigas för demokratins, för kvinnornas och för vår egen säkerhets skull, heter det. Och allt görs med ett så kallat FN-mandat.

Det är rent ut sagt nonsens.

”Den FN-solidaritet genom Nato-deltagande i Afghanistan som Bildt talar om gränsar till falsk marknadsföring”, skrev Pierre Schori på Brännpunkt (SVD 25/7) nyligen. FN-uppdraget är en chimär. Kriget förs på USA:s villkor och varenda soldat, så också de svenska, bär Nato:s emblem, inte FN:s blå fana.

Det är och förblir ett krig sprunget ur den bushska idén om att bomba bort terrorismen. En idé som lett till mer terrorism, mer fattigdom och förtryck. En säkerhetspolitiskt och huminärt sett förödande idé som Sverige inte bör stödja.

Andra satsar på bistånd

I land efter land beslutar nu regeringar om att ta hem sina trupper och i stället satsa på bistånd. Holland och Kanada har redan planerat sitt uttåg. I Storbritannien är krigströttheten utbredd. Den svenska regeringen framhåller däremot krigets logik framför satsningar på civil uppbyggnad och humanitära insatser.

Om detta borde det bli politisk strid.

Hur är det då med den rödgröna opositionen? Dess väljare är klart mot svenskt deltagande i detta krig, men ­tyvärr har partiledarna inte lyckats enas ännu om en gemensam linje.

Det duger inte.

Kriget är inte fredsbevarande

Mona Sahlin är i Afghanistan. Hon borde kunna komma hem och säga som det är: kriget är en återvändsgränd. Sverige har en lång tradition av att medverka i FN-ledda fredsbevarande insatser. Afghanistan-kriget är definitivt inte något sådant uppdrag.

De rödgröna har allt att vinna på att göra Afghanistan till en valfråga. Säg nej till kriget men ja till ökat bistånd. Sverige ska inte lämna Afghanistan, men svenska soldater ska göra det. NU!

HK