Små män – stora bolag

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pratar smått  Carl-Henric Svanberg bad i förrgår om ursäkt till ”the small people”. I gårdagens riksdagsdebatt pratade Andreas Carlgren om småortsekonomin. De senaste dagarna har båda två satts på svåra prov för att försvara gamla gigantiska energibolag.

På en punkt har Centerns Andreas Carlgren alldeles rätt. Riksdagsvalet i höst kommer att bli ett kärnkraftsval.

Visserligen antog riksdagen i går förslaget om ny kärnkraft, men om de rödgröna vinner blir det omtag i energipolitiken. Därmed blir det upp till väljarna att avgöra vilken energipolitik de vill ha:

Satsningar på förnybar energi eller ännu mer kärnkraft.

Måste tänka långsiktigt

Om de rödgröna vinner tänker de bjuda in till förhandlingar om en bred, blocköverskridande energiöverenskommelse. Svenskarna behöver en sådan långsiktig politik

som garanterar säker och billig el. Varken industri eller befolkning är betjänta av en borgerlig kärnkraftssatsning som bara släpper loss kortsiktiga marknadskrafter.

Kärnkraften är dyr, ny kärnkraft kommer att bli dyrare än vindkraft. I Finland byggs just nu en reaktor som redan är flera år försenad och som kommer att kosta 2–4 gånger mer än planerat. Till de höga kostnaderna ska också räknas uranbrytning, avfallshantering och risken för stora katastrofer. Allt hamnar på konsumenternas elräkning.

Det ska vara smått

Kärnkraften gör oss beroende av några få stora bolag som kontrollerar både energileveranser och elpriser.

Då är det bättre att sprida riskerna och styra investeringarna till förnybar energi. Sverige har vattenkraften som tillsammans med sol, vind och bio-massa kan ge stabila och säkra leveranser.

I gårdagens långa riksdags-debatt sa Andreas Carlgren att han värnar småortsekonomin. På vilket sätt kärnkraftsbolagen skulle gynna småorterna var oklart, men uppenbarligen ska det vara smått.

Small people, sa BP-bossen Carl-Henric Svanberg i går och menade de människor som drabbats av oljan som pumpar ut i Mexikanska golfen.

De små får betala

Man ska inte vara småaktig, men de båda männen har upp-enbara problem med att för-svara gigantiska gamla energibolag på väg mot sin undergång.

Den svenska kärnkraften är försäkrad till tolv miljarder men en olycka kan kosta mångdubbelt mer. BP tvingas nu avsätta 156 miljarder. Det blir de små människorna som får betala för livsfarlig energipolitik, via skatten eller direkt på elräkningen.

EF