Oppositionen kan lagspelet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Val avgörs lika lite som fotbollsmatcher av spelarbetyg”

tvekampen Försvararen Reinfeldt gick segrande ur gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Men det är resultatet som räknas. 2007 blev resultatet 1–3 i matchen mellan Alliansen och Oppositionen på Kaknäs IP.

Fotbollsbilderna låg nära till hands inför gårdagens partiledardebatt i riksdagen, den sista före valet om drygt 90 dagar. En drabbning längs centrallinjen, med en opposition på offensiven och en regering med en ledning att försvara.

En tvekamp mellan en central anfallare och ett stadigt mittlås, som ett möte mellan Miroslav Klose och Carles Puyol.

Bilden av politiken som en tvekamp mellan Sahlin och Reinfeldt fick extra näring av opinionsundersökningar om förtroendet för politikernas person.

Försvararen segrade

Som vanligt var det försvararen, Reinfeldt, som gick segrande ur den striden.

Men val avgörs lika lite som fotbollsmatcher av spelarbetyg. Resultaten räknas och att döma av gårdagens debatt handlar det om en fråga. Sysselsättningen eller dess motsats, arbetslösheten.

”Om detta blir det strid”, sa Fredrik Reinfeldt så snart han fått ordet.

Den svenska statsministern är på det hela taget nöjd. Han har värnat stats-

finanser och stått emot krav på arbetsmarknadsåtgärder, näringspolitik och trygghetsinsatser. Han har sänkt skatterna – enligt uppgift efter krav från kvinnor som arbetar i välfärden.

Läget i landet är ett ”ljus i ett närmast kompakt mörker”.

”Vilken väg ska vi välja för vårt fina land?”, sa Fredrik Reinfeldt med en formulering som kunde vara lånad från hans föregångare.

Inte imponerad

Oppositionen var som väntat inte imponerad. En halv miljon svenskar som lämnat a-kassan, en sjukförsäkring som dras in efter kalendern och en arbetslöshet som skrivs till 8,5 procent rimmar illa med talet om arbetslinje och tryggad välfärd.

”Det har funnits andra alternativ. Varje torsdag, varje vecka, varje månad”, sa Mona Sahlin och lovade omedelbara åtgärder mot arbetslösheten, framför allt bland unga.

Hård valrörelse

Partiledardebatten blev inledningen på en hård valrörelse. Närkamperna kan redan vara brutala. Men ska vi döma av debatten i går blir det ingen tvekamp. Svensk politik i dag är nämligen – precis som fotboll – ett lagspel. Och i går var det oppositionen som hade det bästa samspelet.

Centerledaren Olofsson försökte återlansera partiet som landsbygdsrörelse, Jan Björklund pendlade mellan rollerna som Natovän och nationell ordningsman i klassen, och Hägglund försökte att återanvända fastighetsskatten.

Ministrarna spelade mest för sig själva. Sahlin, Wetterstrand och Ohly uppträdde som ett lag.

Det kan påverka valresultatet. Men det blir de politiska sakfrågorna som avgör.

IP