Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Samhället får betala

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bröt sig in Greenpeace-aktivister utklädda till förnyelsebar energi bröt sig i går in på kärnkraftsområdet vid Forsmark. Till sin hjälp hade de en gammal fransk brandbil.

15 JUNI 2010. Kärnkraften

På torsdag ska riksdagen rösta om kärnkraftens framtid. Men det krävdes över 50 demonstranter för att Forsmarks kraftgrupp skulle förstå frågans politiska sprängkraft.

Aktivisterna tog sig in på kärnkraftsområdet med hjälp av en fransk gammal brandbil. De hann ända upp på taket till reaktorn innan Forsmarks säkerhetssystem slog till.

Den som påstår att kärnkraften är väl skyddad har helt enkelt fel.

Hård bevakning

Den som menar att kärnkraften inte belastar samhället har också fel. Bara gårdagens massiva polisutryckning lär kosta pengar. Vi kan dessutom räkna med extra hård bevakning av de svenska kärnkraftverken under resten av veckan.

Kärnkraftens kostnader har också varit en fråga inför omröstningen på torsdag, men då handlar det om helt andra pengar. Det såg länge ut som om regeringens förslag till ny kärnkraft skulle fällas av några envetna centerpartister.

Sven Bergström var en av dem. Men han lät sig till slut övertalas av regeringen som lovade att inga statliga bidrag ska gå till ny kärnkraft. Han fick också försäkringar om att kärnkraften själv får betala upp till 12 miljarder kronor vid en kärnkraftsolycka.

Sven Bergström nöjer sig med 12 miljarder. Han borde åka till Louisiana, han kunde ta en tur förbi de känsliga våtmarkerna och se hur frivilliga kämpar för att tvätta oljan av pelikanerna.

Högt skadeståndskrav

Han kunde prata med de räkfiskare som förlorat sin inkomst, med de hotellägare som inte får några gäster och med befolkningen längs kusterna runt hela Mexikanska golfen som nu oroar sig för oljan och de kemiska bekämpningsmedlen som finfördelar oljan.

Befolkningens skadeståndskrav överstiger redan Sven Bergströms 12 miljarder svenska kronor och då fortsätter oljan att pumpa ut.

Sven Bergström kunde sedan åka till Ukraina och studera följderna av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Money talks

Det kommer alltid att vara samhällena som betalar när de stora katastroferna inträffar. Det kommer också att vara det svenska samhället som på olika sätt får bidra till nya reaktorer, för det är väl bara Sven Bergström själv som tror att han stoppat en kärnkraftsutbyggnad genom att göra den dyr.

Kärnkraften kommer att bli en oemotståndlig quick fix för den som inte bryr sig om konsekvenser som olyckor. Som struntar i de verkliga kostnaderna för uranbrytning, kärnavfall och plutonium.

Hör bara hur Carl-Henric Svanberg in i det sista försvarar oljeborrning på djupt vatten. Money talks.

EF