Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Reinfeldt har misslyckats

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mikael Odenberg.

6 SEPTEMBER 2007. Försvarsminister Mikael Odenberg avgår med omedelbar verkan. Det är ett dramatiskt misslyckande för statsminister Fredrik Reinfeldt. Aldrig har en svensk försvarsminister avgått under så uppseendeväckande former. Det reser allvarliga frågor om statsministerns ledarskap och regeringsduglighet. Och om Sveriges försvars- och säkerhetspolitik.

Försvarsministern är inte vilken minister som helst. Det är en av regeringens tyngsta poster och avgången skapar osäkerhet och frågor inte bara här hemma utan också långt utanför Sveriges gränser. Vilken är regeringens säkerhetspolitiska bedömning, förmåga att ta ansvar för försvaret av landet och medborgarna? Vad betyder det för våra internationella åtaganden i EU och FN?

Konflikt med Borg

Turbulensen och oron inom Försvarsmakten har varit stor sedan finansminister Anders Borg i Visby i somras talade för besparingar i försvaret på fyra miljarder. Det ledde till en konflikt med försvarsminister Mikael Odenberg och skarpa uttalanden av ÖB Håkan Syrén. Aftonbladet skrev då att finansministern i sak hade rätt och nog skulle dra det längsta strået i maktkampen med försvarsministern. I?går kom beviset när försvarsminister Mikael Odenberg tvingades avgå. Skälet kan bara vara ett: han har inte längre statsminister Reinfeldts stöd och förtroende. Då valde han rakryggat att gå.

Skulle bli valförlust

Skälen till att Odenberg offras är dock flera. Främst att moderaterna insett att deras nya politik och profil som ”arbetarparti” och ett parti för ”vanligt folk” är på väg att raseras av regeringens klasspolitik med de jättestora skattesänkningarna till rika och välbeställda. Ska det finnas pengar till reformer för ”vanligt folk” måste regeringen spara inte bara 2008 utan också åren före och efter valet. Då duger det inte att spara ännu mer på sjuka och arbetslösa. Det skulle garantera en valförlust.

Fredrik Reinfeldt har sannolikt också gjort den korrekta bedömningen att finansministerns auktoritet och position inte tål att försvagas ytterligare av att tvingas ge upp besparingarna på militären. Om finansministerns ställning ifrågasätts får det konsekvenser för tilltron till regeringens ekonomiska politik och statsfinanserna, det kan påverka finansmarknader, räntor, inflation och tillväxt.

Inre kris i partiet

I det spelet väger en försvarsminister i en tid av fred och avspänning lätt.

En central fråga – varför Odenberg inte kunde godta kompromissen om beskedliga besparingar nu men oprecisa skrivningar i finansplanen om framtida större besparingar – återstår dock. Besparingar på fyra miljarder ligger, som statsminister Fredrik Reinfeldt påpekade, väl inom ramen för 2004 års försvarspolitiska riksdagsbeslut. Det innebär en omställning till ett modernt, smalt insatsförsvar med fokus på internationellt krisarbete. Problemet är att försvarets uppgifter borde preciserats först och besparingarna sedan. Inte tvärtom.

Försvaret är en klassisk moderat paradfråga. Gårdagens dramatik tyder på en inre kris i partiet.

LA