Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

GIRIGHET ÄR DÅLIGT

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Tyvärr är det inte bara filmerna om Wall Street som upprepar sig”

Girige Gekko Gordon Gekko är tillbaka – precis som det finansiella systemet . Utan att reformerade det så skapar politikerna i Washington förutsättningar för en Wall Street-krasch 3,4 och 5.

17 MAJ 2010 Ekonomi

Vid filmfestivalen i Cannes har Oliver Stones nya film ”Wall Street 2” haft smygpremiär. 1987 spelade Michael Douglas för första gången den hänsynslöse finanshajen Gordon Gekko. Hans mantra ”greed is good”, girighet är bra, summerade på många sätt åttiotalet.

”Wall Street 2” utspelar sig före 2008 års finanskris. Gordon Gekko är tillbaka, Michael Douglas i en gammal roll, men med samma attityd: ”Pengar är en slyna som aldrig sover, och hon är svartsjuk”. Kritikerna var dock mindre imponerade.

Ingen ändring på systemet

Tyvärr är det inte bara filmerna om Wall Street som upprepar sig. Genom att rädda det finansiella systemet utan att reformera det har politikerna i framför allt Washington skapat förutsättningar för både en Wall Street-krasch 3, 4 och 5. Ingen med Michael Douglas i huvudrollen.

Efter bankräddningarna på 30-talet drog man åt regleringssnaran om bank-erna. Det har inte skett den här gången. Ännu.

Betalade en procent i skatt

Handeln med derivat (som med rätta har blivit ett fult ord sedan krisen) är åter i full gång – även hos aktörer som Goldman Sachs. Investmentbanken räddades av skattebetalarna och har därför, om något skulle gå fel, nu tillgång till billiga lån från den amerikanska centralbanken. Goldman Sachs har dock inget lärt utan spelar glad derivatroulette som om inget hänt. Och om något händer är det förstås någon annan som betalar. Privatiserade vinster. Socialiserade risker. Allt som Goldman Sachs ställde till med under finanskrisen kan jämföras med att de året efter (när de åter gjorde stora vinster) betalade cirka en procent i skatt. Det är skillnad på folk och folk.

Vilseleder investerare

Den amerikanska finansinspektionen stämde nyligen just Goldman Sachs. ­Företaget anklagas för att ha skapat och marknadsfört produkter designade för att misslyckas. Syftet var att deras klienter skulle kunna tjäna pengar på dessa misslyckanden. Det är en historia som överträffar Hollywoods fantasier men som egentligen inte är särskilt otrolig. Det är slående just hur finansmarknaderna inte fyllt sin funktion. De flesta inve-steringar i ny vetenskap kommer från stater (inte marknader) och stora företag hämtar oftast kapital till att utveckla nya produkter och teknologi internt. Inte från finansmarknaderna. Dessa har förvandlats till ett separat kasino där ett fåtal personer tjänat vansinniga pengar på att vilseleda investerare, konsumenter och medborgare. Och de har fått göra det ostört. Vi gick på propagandan om att ”greed is good”.

KK