Mörker sänker sig över Europa

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

går framåt 15 procent av de ungerska väljarna valde Jobbik, ett parti som hetsar mot judar och romer. Också i många andra europeiska länder är högerextrema partier på frammarsch.

2 APRIL 2010. Högerextremismen

I mars förra året samlades fackliga företrädare från olika delar av Europa till möte i östra Tyskland. Diskussionen gällde en gemensam strategi mot extremhögern inför EU-valet i juni.

Journalisten Christoph Andersson rapporterar om detta i sin bok ”Från gatan in i parlamenten – om extremhögerns väg mot politisk makt” (Norstedts). Andersson följer de tyska nynazisterna som på senare år vunnit mandat i delstats­valen i östra Tyskland. Banden mellan de tyska nazisterna och svensk extremhöger, däribland Nationaldemokraterna, är uppenbara.

Inga småpartier längre

”Det är hög tid för fackföreningsrörelsen att ta yttersta högern på allvar”, säger Johan Lindholm från Bygg­ettan i Stockholm till Christoph Andersson.

Helt rätt. Det är hög tid inte bara för facket utan för alla humanistiskt sinnade medborgare. Ultrahögern gick fram rejält i senaste EU-valet. Det brittiska fascistpartiet British National Party kom in i EU-parlamentet. Femton procent av de ungerska väljarna valde Jobbik, ett parti som hetsar mot judar och romer.

Också i de vanliga nationella valen går extremhögern fram.

Berlusconi och hans samarbetspartner Lega Nord rönte nyligen stora framgångar i de italienska regionalvalen. Lega­ Nord talar på sina torgmöten om att utrota romerna. I de franska regionalvalen gick Le Pens Nationella fronten starkt.

De högerextrema är inga små udda politiska sekter utan stora partier som nu intar de parlamentariska församlingarna i land efter land. I våra nordiska grannländer sätter främlingsfientliga Dansk Folkparti och norska Fremskrittspartiet i hög grad den politiska dagordningen.

Extremt blir legitimt

Christoph Andersson visar hur det politiska etablissemanget undan för undan börjar anpassa sig i retorik och politik. Plötsligt kan det som ansågs extremt i går ses som fullt legitimt i dag. Mörkhögern görs rumsren av demokratiska partier och medier.

Det är ingen överdrift att påstå att det är förfärande mycket som påminner om 1930-talets politiska situation. Något som Christoph Andersson också vittnar om i sin reportagebok.

Vanmakten gror

I år väntas över fem miljoner människor vara arbetslösa i Tyskland. Det är en av de högsta noteringarna sedan 1932.

I Sverige är arbetslösheten­ över tio procent. Efter­dyningarna av finanskraschen på Wall Street syns i ökade samhällsklyftor, kraftigt ökad fattigdom och social utslagning i Europa.

I denna mylla gror vanmakten som i sin tur yttrar sig i främlingsfientlighet och politikerförakt. I vårt land står Sverigedemokraterna och stampar vid porten till riksdagshuset.

Det är allas vårt ansvar att hålla dem utanför.

HK