Det fungerar inte i Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Borg brukar avfärda konstigheter i regeringens politik med att det finns amerikanska forskarrapporter som visar att den ska funka. Detta har onekligen varit en vinnande politisk strategi (Borg är oerhört populär). Men en mindre lyckad ekonomisk sådan (arbetslösheten är 9,3 procent enligt gårdagens siffror från SCB).

Ökade blygsamt

Borgerligheten har länge ägnat sig åt att likställa sin egen ideologi med ekonomisk rationalitet. Det finns en bild av att högern står för en måhända kall, men trots allt ekonomiskt effektiv väg. Medan socialdemokratin ständigt måste bevisa att dess politik går att förena med ekonomernas råd, antas högern automatiskt ha nationalekonomin på sin sida.

När statsminister Reinfeldt konfronteras med att utanförskapet har ökat med 70 000 personer ser han förnärmad ut och fnyser om att det minsann har varit en internationell finanskris, har Mona Sahlin inte noterat detta? Jobbskatteavdraget fungerar! Det märks bara inte! tycker statsministern. Men saken är den att sysselsättningen inte ökade mer än blygsamt ens före krisen.

Idén är densamma

Modellen för regeringens jobbskatteavdrag är hämtad från USA. Där kallas den EITC (Earned Income Tax Credit). Till skillnad från i Sverige ger den ingen skattesänkning till dem som tjänar mycket, men idén är densamma. Om den så kallade ”reservationslönen” sänks (alltså a-kasseersättningen efter skatt) kommer arbetslösa ta jobb till lägre lön och sysselsättningen öka.

Problemet är att amerikanska modeller fungerar dåligt i Sverige. Här har arbetsmarknadens parter kommit överens om att hålla uppe lägstalönerna – riskerna i samhället ska inte bäras av de svagaste grupperna.

Det gör att Borgs modell inte fungerar som han vill. Magnus Henrekson, vd för Institutet för näringslivsforskning, konstaterar att jobbskatteavdraget inte har sänkt några arbetskostnader utan blivit en ren inkomstförstärkning för dem som har jobb. Alltså: 100 miljarder i sänkt skatt plus hårdare tag mot sjuka och arbetslösa kombinerat med ett fåtal jobb i en konstbevattnad städsektor. Där har ni på ett ungefär regeringens arbetslinje.

Människans natur

Enda anledningen till att borgerlig politik automatiskt antas ha nationalekonomin på sin sida är deras eget antagande om att marknaden bor i den mänskliga naturen.

Att stärka marknadens roll i samhället blir därför att handla i enlighet med människans natur. Och det kan de väl få tro – det hindrar däremot inte att 1 plus 1 fortfarande är 2.

KK