Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Var ska vi bo?

Uppdaterad 2012-04-11 | Publicerad 2010-02-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det lönar sig inte att bygga nytt, heter det”

3 FEBRUARI 2010. Bostäder

Vad ska hejda bostadsbristen? Valet tycks stå mellan en fortsatt marknadsanpassning och en mer aktiv bostadspolitik som ser till behoven bortom vad en hög inkomst och välfylld plånbok omedelbart kan tillfredsställa.

De förslag som den rödgröna oppositionen lade fram i går kommer att kallas klåfingriga och målas ut som en återgång till ett förlegat subventionstänkande.

På tidigt 1990-tal inleddes en omfattande avreglering, som även Socialdemokraterna till stor del ställde sig bakom. Räntebidrag avvecklades. Normer och föreskrifter mildrades eller togs bort. Subventionerna halverades. Det mesta var en direkt följd av en ekonomi som vänt ut och in på sig själv och som med fallande inflation och stigande räntor sprängt en bostadsbubbla. Vad Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu vill göra är att återinföra ett investeringsstöd för hyresfastigheter (den rest som fanns avskaffades 2007), utvidga ROT-avdraget till totalrenoveringar av flerfamiljshus (för delar av det så kallade miljonprogrammet) och skärpa tillsynen av kommunernas bostadsförsörjningsplaner.

Målet är att det ska byggas minst 40 000 nya bostäder varje från och med 2016, hälften av dem hyreslägenheter.

Något måste onekligen göras. Var ska vi annars bo? En fråga som särskilt unga har anledning att ställa.

I Stockholm har bostadsmarknaden i decennier beskrivits i termer av kaos. I Malmö talas inte längre om bostadsbrist utan om bostadskris. Där samlade Hyresgästföreningen på måndagskvällen, enligt Sydsvenskan, politiker, fastighetsägare, byggherrar, bostadslösa och 300 andra till en bostadspolitisk debatt.

I nästan hälften av landets 290 kommuner är det ont om bostäder. Värst är det sannolikt i storstäderna.

Problemet är att beståndet av hyresfastigheter inte räcker till och att de lägenheter som finns är för dyra för de unga. Dessutom byggs det för lite och det pågår en omfattande omvandling från hyres- till bostadsrättslägenheter.

Ett annat problem är de höga byggkostnaderna. Det lönar sig inte att bygga nytt, heter det. Och förklaringen som ofta anges är de kvardröjande bostadspolitiska regleringarna. Skrota slutligen bruksvärdessystemet, släpp hyrorna fria, så kommer byggandet igång, låter det från fastighetsägare och byggherrar.

Samtidigt väntar omkring en miljon 1980- och 90-talister på att ta klivet ut i vuxenvärlden. Och till ett eget boende.

Om det fanns något.

KA