Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fallet Linnea är speciellt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Ingen ska föregripa den rättsliga prövningen, men klart är ändå att förtroendet för sjukhuset är raserat.”

Speciellt fall Fallet Linnea ska nu prövas i domstol. I går åtalades en läkare för dråp mot sitt nekande.

2 FEBRUARI 2010. Fallet Linnea

Åtalet mot barnläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus väcker starka känslor. Därför är det rätt att dödsfallet nu blir prövat i domstol.

Ingen ska föregripa den rättsliga prövningen, men klart är ändå att förtroendet för sjukhuset är raserat. För att bygga upp allmänhetens tillit måste alla frågor få svar.

Det betyder inte att jurister ska gå in och döma över vad som är god sjukvård och vad som inte är det.

Men fallet Linnea är speciellt:

Hon föds för tidigt i juni 2008 och vårdas i kuvös på Astrid Lindgrens sjukhus. En sjuksköterska ger henne koksalt i en alldeles för hög koncentration. Linneas tillstånd försämras.

Hon har svåra hjärnskador när föräldrarna i september 2008 tar det svåra beslutet att avbryta behandlingen. Kuvösen kopplas bort. Tio personer i flickans familj finns med i rummet på Astrid Lindgrens barnsjukhus. De blir vittnen till Linneas död.

I oktober anmäler föräldrarna felbehandlingen som skedde i juni. I mars 2009 grips läkaren på sin arbetsplats och i går åtalades hon för dråp. Åklagaren säger att han kan bevisa att läkaren gav den lilla flickan en dödlig dos av narkosmedlet Tiopental.

Läkaren förnekar via sin advokat. Hon kan inte förklara hur barnet fått i sig den höga dosen Tiopental.

Anhöriga känner oro

Läkarförbundet tycker att åtalet är skrämmande. Intensivvårdsläkarna säg-er att patienter inte ska känna oro. Men det är klart att patienter och anhöriga känner oro efter en debatt om vem som äger rätten till liv och död. Så svåra frågor kan inte avgöras på någon läkarexpedition, de måste i största öppenhet ställ-as till hela befolkningen. Vi måste ha stor öppenhet även kring etiska överväganden.

Sköterskan som feldoserade koksaltet har fått en varning. Antalet Lex Maria-anmälningar på Astrid Lindgrens barnsjukhus är så många att Stockholms läns landsting inlett en medicinsk revision av verksamheten.

Uppräkningen av feldoseringar och misstag står att läsa på sjukhusets hemsida: Tonåring med missad hjärntumör, fyraårig flicka får feldosering av medicin, en nyfödd tvillingsyster får feldosering, en fyraårig pojke får en överdos morfin. Listan kan göras längre.

Barnsjukhusen i kris

Barnsjukhuset har drabbats av nedskärningar, personalen har minskat och personalomsättningen är hög. Datasystemet är uselt. Den avancerade barnsjukvården behöver mer pengar.

Även den medicinska översynen av sjukhusets verksamhet måste nu ske med full insyn.

Men den ska inte blandas ihop med åtalet mot läkaren. Fallet Linnea är speciellt, även om det inträffade på ett barnsjukhus i kris.

EF