Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rätt att hetsa mot bankerna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

16 JANUARI 2010. Banker och bonusar

Nu börjar det igen. I går meddelade JP Morgan Chase att man ämnar betala ut 18 miljarder dollar i bonusar, nästan exakt det belopp som de amerikanske skatte­betalarna räddade banken med – pengar de sedan dess inte sett röken av. Liknande summor kommer betalas ut hos Goldman Sachs samt i brittiska banker – i Sverige rapporterade Svenska Dagbladet att SEB:s bonusar kan bli större än vinsten.

Tänkte för långt utanför boxen

Argumentet för bonusar är att finanssektorn ”måste kunna rekrytera talang”. Men är det verkligen så? Finanssektorn har de senste tio åren rekryterat hur mycket talang som helst – och hur bra har det gått?

Alla de bästa studenterna från elituniversiteten skulle in i finansbranschen. Där använde de all sin briljans till att uttrycka bevisligen felaktiga ekonomiska teorier i komplicerad matematisk expressionism som ingen förstod. De sattes att tänka så långt utanför boxen att de kom på saker som Credit Default Swaps. Sedan styrde direktörer över hela fantasin med oerhörda årslåner vilka gjorde dem okänsliga för risk. Och hur bra gick det?

Riskerar inlärningsskador

Finansbranschen har orsakat den värsta ekonomiska krisen på 100 år. Värden för 50 biljoner dollar förstördes på 18 månader, 53 miljoner människor pressades ner i fattigdom och miljoner barn i u-länderna riskerar bland annat permanenta inlärningsskador från undernäringen som följer i krisens spår. Förutom den akuta apokalypsen är det svårt att hitta några bevis för att den finansiella innovation som världens bästa studenter dammsögs upp för att hitta på, egentligen påverkar produktiviteten. Den förre riksbankschefen Paul Volcker efterlyste i Wall Street Journal en enda studie som kunde bevisa någon positiv effekt på ekonomin. Han fick inget svar.

Att med hisnande ersättningssystem locka samhällets mest begåvade in i en sektor vars aktiviteter i bästa fall adderar ganska lite av värde är rimligen slöseri. Staten både bör och har rätt att göra något åt saken.

Rimligt krav av staten

Finansförbundet kritiserade i onsdagens Aftonbladet Debatt regeringen för att de nya bonusreglerna inte kan förhandlas bort genom kollektivavtalen: varför ska staten lägga sig i lönebildningen i just denna sektor? Ja helt enkelt för att det är staten som måste plocka upp notan om något går fel. Ägandet av en bank kan vara privat till 100 procent, men bankers funktion är en del av den samhällsstyrda ekonomin. Att staten nu kräver att man måste kunna se utfallet av den risk man tar innan ersättningen betalas ut är bara rimligt. Det är inte att ”hetsa mot bankerna”.

Även om regeringen också borde ägna sig åt det senare.

KK