Trygghet i fritt fall

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Försäkringskassan vet varken ut eller in, inte heller socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

18 DECEMBER 2009. Sjukförsäkringen

Politiskt fortsätter kaoset kring sjukförsäkringen att plåga regeringen. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons försiktiga reträtter och ordrika förklaringar hjälper knappast. Snarare tvärtom faktiskt.

Oklarheten om ersättningen till de sjuka visar inga tecken på att skingras. Tvärtom förefaller a-kassorna i dag, med två veckor kvar till årsskiftet, mer villrådiga än någonsin.

Otydligt för handläggare

Försäkringskassan meddelar nu dessutom att upp till en fjärdedel av de sjuka som från årsskiftet kastas ur försäkringen vägrar att infinna sig på Arbetsförmedlingen. Det är i alla fall resultatet av de drygt 9?000 ”överlämningsmöten” om enskilda människor som hittills genomförts.

Möjligen beror det på att människor trots allt försöker återvända till en arbetsplats. Men sannolikt handlar det ofta om att villkoren är oklara, också för myndigheternas handläggare. En följd av brådska och slarv. De senaste veckornas blixtåtgärder med nya undantag - socialförsäkringsministerns favorituttryck - har knappast gjort läget klarare. Oppositionen tvingas just nu förhålla sig till ett trygghetssystem i förfall.

Det blir inte lättare av att frågan faktiskt rymmer grundläggande motsättningar mellan de rödgröna partierna.

Effekterna oberäkneliga

Miljöpartiets krav att slå ihop arbetslöshets- och sjukförsäkringen skulle i grunden förändra trygghetssystemet. Förslaget skulle försvaga sambandet mellan fackliga organisationer och arbetslöshetsförsäkringen, med svåröverskådliga effekter som följd.

Den gröna politiken bär dessutom fortfarande spår av grundtrygghetstänkande. Miljöpartisterna har aldrig haft lätt för hörnstenen i de svenska socialförsäkringarna, inkomstbortfallsprincipen.

Motsättningarna mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är mindre principiella, men kanske inte lättare.

För Socialdemokraterna är problemet att partiets ekonomiska företrädare till stor del accepterat regeringens skattesänkningar. Att då ge intryck av att kunna genomföra dyra förändringar kan komma surt efter.

Måste röja upp i röran

Vänstern har å andra sidan tillgång till mer oppositionspengar än någon annan.

Det underlättar inte självklart arbetet att begränsa sjukfrånvaron och förtidspensionerna. Att - helst i blocköverskridande samförstånd - forma ett hållbart trygghetssystem som stödjer människor att återkomma i arbetslivet blir en utmaning för en ny regering. Den första utmaningen ligger dock närmare. Att snarast röja upp i det akuta kaos Husmark Pehrsson, Littorin och Borg skapat.

IP