De kapade klimatmötet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

stjäl fokus  Bilden av ett politiskt toppmöte är numera polis mot demonstranter. Det själ uppmärksamheten från den verkliga konflikten under klimatkonferensen – hur de rika och fattiga länderna ska hantera klimathotet.

16 december 2006 Åk hem, alla klimatkapare och ligister. Brandbomber, tårgas och krysantemumbomber hör inte hemma på ett miljö­möte anordnat av FN.

Men det gör å andra sidan inte heller 6 500 extrainkallade poliser med gränslös makt att slå ner på ligisterna.

Det kan bara sluta i motsättningar och vi vet ännu inte hur klimatveckan i

Köpenhamn kommer att utveckla sig. Men vi vet hur det gick i Göteborg och Genua. Köpenhamn skulle bli en nystart, men nu upprepas mönstret från tidigare år. Demonstrationer för fred, rättvisa och hållbar utveckling kapas av huliganer som bara vill slåss. Därmed kidnappas även de politiska mötena.

Bilden av ett politiskt toppmöte är numera polis mot demonstranter. Tårgas mot gatstenar. I-landskonflikter.

Kanske är det inte så konstigt. I Köpenhamn går 3 000 journalister runt och väntar på resultat från olika förhandlingar som sker bakom stängda dörrar. Bråken och demonstrationerna är än så länge de enda visuella resultat som journalisterna faktiskt kan rapportera hem om.

Överdimensionerat

Mötet i Bella center är omringat av stängsel, lokalen rymmer 15 000 människor, men 35 000 har ackrediterats. I går tvingades arrangörerna dra ner på representationen från miljöorganisationerna. Här har de rest över halva världen för att påverka klimatmötet och så kommer de inte ens in i lokalen. Så stora förväntningar och så mycket flygbränsle i onödan.

Delegationerna är lika överdimensionerade. Runt 150 personer ingår i den svenska delegationen. Två av dem är parlamentariker, en av dem från oppositionen. 27 personer är informatörer, fotografer eller eventvärdar och det är klart att Sverige vill visa upp sig under ordförandeskapet. Men proportionerna: två parlamentariker mot 27 informatörer.

Fattiga mot rika

De politiska mötena förvandlas till exponeringstillfällen. I-landsskryt.

De fattigare länderna får försöka hävda sig i förhandlingarna som är ett helt annat ställningskrig. Fattiga mot rika. De fattiga länderna vill att de rika ska ta ansvar för klimatkrisen för det är ju de som har orsakat den. De rika i sin tur, vill lägga utsläppsminskningarna i de fattigare länderna.

Där har vi själva kärnan i klimatförhandlingarna. Det är ligister och pr-lobbyister som stjäl uppmärksamhet från de allra viktigaste frågorna om överlevnad och rättvisa mellan fattiga och rika.

EF