Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Jobbpolitiken faller sönder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Aftonbladets avslöjande av skandalen med jobbcoacherna är ännu ett exempel på hur jobbpolitiken misslyckats.

9 november 2009 | I helgen har Aftonbladet berättat om verkligheten bakom regeringens storsatsning på jobbcoacher. Camilla Sundell och Claes Peterssons reportage är en i långa stycken förfärlig historia där arbetslösa utsätts för hypnos, healing och tveksamma former av terapi.

Allt fler klagomål på coachningsföretagen rapporteras, och många arbets-lösa tackar nej. I Jönköping används bara en fjärdedel av platserna, kunde Ekot berätta i fredags.

Hela projektet har en välförtjänt fiaskostämpel. Ledningen för Arbetsförmedlingen sitter i krismöten. Kontrakten med de 952 coachningsföretag som i dag anlitas kommer inte att förlängas, hela upphandlingen måste göras om.

Det är dock knappast upphandlingen som är problemet med jobbcoacherna. Kanske inte ens att skattepengar vräks över en bransch utan tradition, utbildad personal eller metoder för kvalitetssäkring. Sådant drar visserligen till sig charlataner och lycksökare, men orsakerna till problemen i regeringens arbetslöshetspolitik går djupare än så. Det handlar om synen på de arbetslösa och arbetslöshetens orsaker.

Passivitet från de arbetslösa

Grundantagandet bakom regerings-politiken är att arbetslösheten är resultatet av passivitet från de arbetslösas – och sjukas – sida. Därför har ersättningarna från trygghetsförsäkringarna sänkts och därför har villkoren skärpts. Därför har yrkesutbildningar och aktiva åtgärder ersatts av privata coacher och uppmuntrande tillrop.

I ett sådant klimat är det inte förvånande att hitta mirakelmodeller som hypnos eller snabbmetoder för terapi.

Resultatet är förödande. Vid sidan av haveriet med coacherna brottas regeringen just nu med flera problem. Väntetiderna i a-kassan är, bland annat till följd av regeringens allt snårigare regler,

nu orimligt långa. Något ansvar tänker dock arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin inte ta.

”Jag har mycket begränsad makt”, förklarade han i torsdags i riksdagen.

Vill inte se jobbhaveriet

Samtidigt kommer årsskiftet allt närmare, och därmed det ögonblick när tiotusentals personer med sjukersättning ska föras över till Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan konstaterade i förra veckan att en tredjedel av de utförsäkrade inom några månader kommer att vara tillbaka som nya sjukfall. Det kan visa sig bli betydligt fler.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är inte orolig. För henne är det ”självklart” att tusentals av de personer vars sjukersättning nu dras in faktiskt är för sjuka för att arbeta.

Jobbpolitiken, den fråga de borgerliga partierna gick till val på, faller i stycken. Det är snart bara regeringens ministrar som inte vill se haveriet.

IP