Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Nu vrider han på gaskranen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

storpolitik   I går blev det klart att Nordstream får bygga gasledningen i Östersjön. Miljöinvändningarna mot vägde lätt för Andreas Carlgren med Putin och Merkel i andra vågskålen.

När miljöminister Andreas Carlgren i går förmiddag äntrade Rosenbads talarstol för att deklarera regeringens ja till Nordstreams gasledning genom Östersjön föll snön över Stockholm. Ett symboliskt snöfall.

Europa, och i synnerhet Tyskland, vill inte uppleva fler vintrar där konflikter mellan Ryssland och dess grannländer ­leder till stopp i leveranserna. Inte fler vintrar av kalla bostäder och haltande industri. Det är det gasledningen handlar om, det och ryska ambitioner att knyta Västeuropa till sig.

Gasledningen är storpolitik.

Också Finland meddelade i går sitt ja.

Viftar bort

Vem har på allvar väntat sig att Andreas Carlgren skulle ställa sig i vägen för Rysslands premiärminister och Tysklands kansler? Med Putin och Merkel i den ena vågskålen, och musslorna på Norra Midsjöbanken i den andra, väger invändningarna lätt.

–?Vi har bockat av det, sa Carlgren om musslorna.

Sedan fortsatte han med alfåglarna, torskarna, minorna och planktonen. Under de knappt två år som frågan legat på hans bord har miljöministern hunnit bocka av en hel del.

Fyra av de tyngsta remissinstanserna, Naturvårdsverket, Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Försvarsmakten, tycker att en annan dragning borde utredas.

Det viftar Carlgren bort.

Ryssarna vill ha kontroll

I grunden avgjordes frågan antagligen redan för länge sedan. Flera av de bärande invändningarna mot det jättelika rysk-tyska gasprojektet ryms inte i den miljöprövning miljödepartementet ägnat sig åt de senaste två åren.

Det gäller säkerhetspolitiken. Vinterns gaskrig mellan Ryssland och Ukraina visar att ledningen i Moskva inte drar sig för att använda energileveranser som en väg till strategiskt inflytande. Ryssarna vill ha kontroll, det är ett av motiven för att inte dra ledningen över land.

Strålar av belåtenhet

Det gäller också frågan om klimatet. Gasledningen gör att det europeiska energisystemet byggs fast i användningen av fossilbränslen, och i nya koldioxidutsläpp. Det borde genera den svenske miljöministern när världens ledare nu packar resväskan för Köpenhamn.

Trots att Carlgren strålar av belåtenhet finns dessutom frågetecken om miljökonsekvenserna för Östersjön kvar. Världsnaturfonden upprepade i går att gasledningen riskerar att skada känsliga miljöer.

”Vi säger bestämt nej”, förklarade Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, ­Peter Eriksson och Lars Ohly i går. Beslutet kommer dock inte att rivas upp, enligt Sahlin. Merkel och Putin finns kvar i vågskålen, också efter ett svenskt regimskifte.

IP