Kompromiss- kongressen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med jobbkongressen ökade chanserna för att Mona Sahlin ska bli statsminister med ungefär 500 procent

Mona Sahlin leder ett parti som kan kompromissa sig fram till enighet utåt.

1 NOVEMBER 2009. S-kongressen

Med jobbkongressen ökade chanserna för att Mona Sahlin ska bli statsminister med ungefär 500 procent.

Inte för att hon själv var så extraordinär, det var hon egentligen inte. Men för att hon leder ett parti som verkligen kan ta sig samman när det gäller.

Gårdagens debatt om vinster i välfärden var en uppvisning i partipolitisk självdisciplin.

Nöjda läger

Ett 40-tal talare var anmälda och normalt borde det ha inneburit en diskussion mellan höger och vänster, mellan dem som var för marknadsmässiga lösningar och dem som tror på mer politisk styrning. Men debatten kom av sig.

I stället reste sig talare efter talare för att tacka partistyrelsen för att den varit så lyhörd. Partistyrelsen hade varit lyhörd, ovanligt lyhörd till och med. I den stora stridsfrågan sydde man ihop en kompromiss som innehöll två meningar. En vänstermening om att gemensamma resurser ska gå till välfärd och inte till vinstuttag. Och så en högermening om att högre kvalitetskrav ska reglera välfärden.

Därmed blev båda läger ganska nöjda, eller i varje fall tillräckligt nöjda för att inte vilja riva upp frågan. Det krävs mer än så när man är i opposition och det är mindre än ett år kvar till valet.

Mona Sahlin kunde räkna in fler segrar som jobben, skolan, skatterna och föräldraförsäkringen. Hon leder ett parti som kan kompromissa sig fram till enighet utåt.

Att Socialdemokraterna håller ihop stod nästan rörande klart när Ingvar Carlsson och Göran Persson tog över scenen. De lovade att backa upp Mona Sahlin och publiken gav dem stående ovationer. Att den också applåderade när Henrik Schyffert strax innan jämförde Göran Persson med King Kong som drog med sig Margot upp i radiomasten, det må så vara.

Humörsänkare

Publiken applåderade, den var på gott humör.

Det är möjligt att det humöret slokar lite i dag på kongressens sista dag. I sådana fall kan det bero på gårdagskvällens klassiska kongressfest. Kulturen kan i och för sig också bli en humörsänkare i dag, för den debatten kommer att handla om FRA, Ipred och integritet på nätet. Frågor som brukar väcka starka och kompromisslösa känslor.

EF