Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Militarisera inte biståndet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

kongress handlar om att den svenska truppen ska dras tillbaka.

23 OKTOBER 2009. AFGHANISTAN.

Carl Bildt påstår att han ökar stödet till Afghanistan.

I själva verket förser han Nato:s krigande armé med fler soldater. Medan länder som Finland och Australien tar hem sina trupper väljer Carl Bildt att öka.

Han hävdar att Sveriges bistånd till Afghanistan ska höjas från 300 till 500 miljoner kronor inom ett par år. Den svenska militära insatsen kostar en bra bit över miljarden redan i dag.

Sverige som gjort sig känt som ett neutralt land, alliansfritt eller i varje fall inte med i Nato. Ett land som stått för fredliga lösningar men som nu har hängt på den allmänna trenden att militarisera biståndet.

Och Socialdemokraterna hänger på. I går deklarerade partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin att han stödjer regeringen, även om han inte läst förslaget än. Urban Ahlin räknar med att engagemanget i Afghanistan kommer att pågå under lång tid, kanske 30 år.

Det är bra, förutsatt att det civila biståndet ökar och de militära insatserna minskar. Självklart kan Nato-styrkorna inte bara lämna över landet till ett inbördeskrig. Carl Bildt föreslår en senior, civil diplomatisk närvaro i norra Afghanistan. Det är kanske är ett bra förslag, i varje fall i linje med svensk tradition. Mer medling och mindre militarism.

Splittrar oppositionen

Den militära insatsen skördar civila offer och den har bara lett till att fler anslutit sig till talibanerna. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder, frustrationen bland den unga och outbildade befolkningen är enorm. Den behöver inte bara skolhus utan även lärare och så småningom hederlig försörjning. När afghanerna får myndigheter de kan lita på behöver de inte talibanerna längre. Afghanistan behöver en internationell Marshallplan för fred och utveckling.

Men Socialdemokraterna i riksdagen tänker rösta för fler militärer. Frågan splittrar oppositionen eftersom Miljöpartiet och Vänsterpartiet ifrågasätter den militära närvaron. Frågan splittrar även det socialdemokratiska partiet.

I nästa vecka börjar den social­demokratiska kongressen. Flera motioner kräver att den svenska truppen ska dras tillbaka. Urban Ahlin hävdar att Sverige alltid ställt upp på internationella insatser. Visst, men vi har aldrig deltagit i Nato-strider där civila dödas och svenska soldater riskerar livet varje dag.

Vi har varit de riktigt modiga, de som vågat utmana USA med fredliga förslag.

EF