Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Sverige behöver folkhemsfotboll

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

13 OKTOBER 2009.

Partiledarna som just nu förbereder morgondagens riksdagsdebatt får ursäkta. Det är inte deras kamp om regeringsposterna som står överst på svenska folkets dagordning, inte i dag.

Där finns i stället framtiden för det svenska fotbollslandslaget. I morgon leder Lars Lagerbäck sin sista match i blågult. Efter tolv år ropas det självklart på förändring.

Lars Lagerbäcks och Tommy Söderbergs ledarskap har kanske mer än något annat symboliserats av träningsoverallerna. Det hjälper inte att Lagerbäck på senare tid allt oftare synts i kostym. Det är bilden av gymnastik­magistern som bitit sig fast.

I en tid när också ganska genom­snittliga fotbolls­stjärnor säljs för fantasi­summor, när svenska klubbar talar om lansering på börsen och när fotbollsspelare lyfts fram som modeikoner har det svenska landslaget stått kvar i folkhemmet.

Det har kort sagt varit mer husvagn än Learjet.

Damernas segertåg

Nu ropas det på mer flärd, blankare kostymer och roligare presskonferenser.

Resultaten talar ett annat språk. Lagerbäck har, med sitt fotfäste i den svenska folkhemstraditionen, åstad­kommit osannolika resultat. Idrottsrörelsen, och i synnerhet fotbollen, fortsätter dessutom att hämta näring ur folkrörelsetraditionen också när Sverige förändras.

Damfotbollens segertåg det senaste årtiondet är ett exempel. Spelare som Hanna Ljungberg, Malin Moström och Victoria Sandell Svensson har vunnit respekt som fotbollsartister. Att Pia Sundhage överhuvudtaget kan nämnas i rollen som ledare för herrlandslaget är ett mått på förändringen.

Ett nytt land

Fotbollen är dessutom det kanske främsta fönstret för ett nytt, framgångsrikt multikulturellt Sverige. Ingen symboliserar den potential som finns i förorten tydligare än Zlatan Ibrahimovic, och ingen är en större symbol för framtidens fotbolls­stjärnor. Att SVT i går inledde serien ”I Zlatans fotspår” känns bara följd­riktigt.

Epoken är över

Dessutom har lag med

rötter i invandrarföreningar de senaste åren fått en allt större roll i elitfotbollen. Assyriska – som nu kämpar för att nå det allsvenska kvalet – utmanar inte bara ishockeylaget om rollen som Södertäljes stolthet. Laget har samtidigt blivit något av en nationell symbol för ett folk som spritts över välden.

I division ett norra finns – tillsammans med klubbar som BK Forward och Gröndals IK – Valsta Syrianska IK, Armeniska–Syrianska KIF och Syrianska IF Kerburan. Som den folkrörelse fot­bollen är speglar den också ett nytt Sverige.

I morgon kväll lär epoken Lagerbäck vara över för svensk landslagsfotboll. Men förhoppningsvis får den svenska folkhemsfotbollen fortsätta att leverera.

IP