Friskt lånat – hälften vunnet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

inspirerade Mona Sahlin och de andra i vänsteralliansen tycks ha tagit till sig regeringsalliansens strategi från förra valet. Först tågturné, och nu ett utspel om fastighetsskatten.

30 juni 2000. Ingen kan förneka att Sahlin, Eriksson, Wetterstrand och Ohly lånar friskt från lanseringen av den borgerliga alliansen inför förra valet. Förra veckans tågresa till Göteborg, och nu ett utspel om just fastighetsskatten i Visby, precis som regeringsalliansen 2006.

Det går nästan att ana en ironisk underton.

Kopieringen handlar dock bara om formerna. Beskattningen av fastigheter är verkligen en av de återkommande och känsliga frågorna i svensk politik. Inför ett politiskt samarbete är det klokt att få den av bordet innan den blivit ett problem, även om till exempel villkoren för bostadsbyggande borde vara viktigare.

Namnbyte med problem

Den borgerliga uppgörelsen, där skatten döptes om till en avgift, har skapat problem för regeringen.

Anders Borg gjorde i det längsta motstånd, eftersom en fungerande fastighetsbeskattning är ett viktigt inslag i ett fungerande skattesystem.

Centern, med sina regionalpolitiska rötter, har tvingats se på hur beskattningen ökat i stora delar av landet. Och Kristdemokraterna, som hårdast lanserade ”avskaffandet” av skatten, tycks redo för en favorit i repris.

Partiet vill nu göra om systemet igen.

Går försiktigt fram

Att begränsningarna i uppskovsrätten för reavinstbeskattning har anklagats för att fungera retroaktivt gör inte saken lättare.

Oppositionen tycker sig ha ett mål, och tänker driva det inför väljarna. De tre partierna väljer dock att gå försiktigt fram. Systemet ska reformeras, inte göras om från grunden.

För de dyraste villorna, med ett marknadsvärde på omkring sex miljoner kronor, stiger skatten. Samtidigt utökas skyddet för de som har låga inkomster. Dessutom höjs skatten på vinster vid bostadsförsäljning men däremot tas dagens avgift på uppskov för den som använder vinsten till köp av en ny bostad bort.

Slutligen sänks fastighetsskatten för hyreslägenheter och bostads­rätter.

Fördelningspolitiskt är profilen tydlig. De som bor i de dyraste villorna, framför allt kring storstäderna, kommer att få betala mer. Hyresgäster och bostadsrättsägare lite mindre. Så långt är det en klassisk höger_vänsterfråga.

”Stockholmsskatt”

Med möjligheten att skjuta beskattningen av vinsterna från försäljning av bostäder framåt är det annorlunda. Systemet driver på prisutvecklingen, inte minst i storstäderna, och bidrar snarast till att fördjupa klyftan mellan boende.

Men rätten till uppskov betyder mycket för städernas medelklass, och den anser oppositionen – liksom regeringsalliansen – att man måste vinna. Och just därför kommer uppskovsräntan, eller ”stockholmsskatten” som oppositionen kallar den, att bli en fråga inför nästa års valrörelse.

IP