Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kapitalismen i kris, då förlorar vänstern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi lever mitt i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Arbetslösheten i Europa rusar i höjden. Det sker i en tid där borgerliga regeringar dominerar.

Traditionellt brukar väljarna protestera mot sittande makthavare i EU-valen. Alltså: Socialdemokraterna och den övriga vänstern borde gå kraftigt framåt.

I stället blåste en högervind genom Europa i går. Den konservativa EPP-gruppen blir starkare i parlamentet. Socialdemokraterna går tillbaka.

Karl Marx skulle ha fått en mental härdsmälta. Vadå att den ekonomiska basen bestämmer den politiska överbyggnaden? Hur kan högern gå fram i en tid av kris och massarbetslöshet?

Det är den fråga socialdemokratin i Europa måste ställa sig efter detta katastrofval på EU-nivå.

Visst finns det nationella förklaringar.

Angela Merkel är en populär förbundskansler i Tyskland medan socialdemokratin där är sargad av interna strider. Det är ändå ingenting mot de franska socialisternas inbördeskrig.

Vänstern i Italien är också splittrad samtidigt som medielandskapet är ännu mer borgerligt än i övriga Europa.

Gordon Brown i Storbritannien är hårt pressad av den senaste skandaler.

Det räcker ändå inte som förklaring till att vänsterpartierna klarar sig så dåligt när förutsättningarna borde vara goda.

Några kanske säger att högern har vunnit den ideologiska striden, inte minst i det tidigare kommunistiska Östeuropa. Se på Polen, där de borgerliga partier helt

dominerar valresultatet. Samtidigt slåss socialistpartierna internt om gamla tester.

Jag tror inte på den analysen. Förklaringar måste sökas någon annanstans.

Kanske i att socialdemokratin övergett för mycket av sin systemkritik. Brittiska New Labour inspirerade en omprövning i hela Europa. På gott och ont.

Partierna moderniserades, men de ideologiska skillnaderna blev mer otydliga för traditionella sympatisörer, inte minst i arbetararklassen.

I stället har populistiska, ofta främlingsientliga, partier vunnit mark. Samtidigt har politiker blivit mer maktlösa på grund av gloaliseringen, säkert en av förklaringarna till sjunkande valdeltagandet.

När finanskrisen slog till var de nationella socialdemokratiska partierna inte beredda att sin kritik av kvartalskapitalismen. Trots att den europeiske partiledaren Poul Nyrup

Rasmussen formulerat en skarp kritik av spekulationsfonder och skatteparadis. Nu har i stället de populistiska partierna vunnit mer mark, tillsammans med högern. De europeiska socialdemokraterna behöver ett krismöte och en radikal omprövning.

Varför inte lära av de grönas framgångar?