Utanförskap – på riktigt
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-23
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
23 mars 2009. ”Fråga mej om hur det känns att inte ha tv, internet, telefon.”
Signaturen Liza skriver om sitt liv på Fattigbloggen. Liza går på socialbidrag och är en av många som bloggar om den svenska fattigdomen.
97 kronor om dagen
Det är Aftonbladets reporter Jessica Ritzén som håller i Fattigbloggen. Hon är reporter, men under en månad lever hon på 97 kronor om dagen för att kunna beskriva hur det påverkar henne. Det är annorlunda, det blir utgången falukorv i stället för krogen med kompisarna. Att leva på soc är en ständig jakt på de röda prislapparna.
Nu är det klart att en reporter med fast anställning och utan försörjningsansvar för andra än sig själv aldrig kan sätta sig in i hur det verkligen känns. Det intressanta med Fattigbloggen är debatten som har väckts. Alla de som bloggar om pengar som inte finns, om förnedrande besök på soc. Man får en del nyttiga spartips också, av de som lärt sig att leva under normen.
Fattigdomen ökar
Det är många som lever på under hundra kronor om dagen. Socialstyrelsens senaste statistik visar dessutom att utanförskapet ökar. Utbetalningarna av socialbidrag, eller försörjningsstöd som det egentligen heter, har ökat med åtta procent på ett år. Då är stöd till flyktingar inte inberäknade.
I utanförskapet finns dessutom många pensionärer. Kvinnor över 65 år får till exempel en genomsnittspension på 10 500 kronor per månad innan räkningarna är betalda.
Extrajobben borta
En student får 7 820 kronor i månaden i studiemedel och i lågkonjunkturen har deras extraknäck försvunnit.
Det är många som samsas runt den utgångna falukorven. I vreden över skattesänkningar och bonusar för de redan rika växer det verkliga utanförskapet.
EF