Ett bra val av fredspristagare
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-10
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
"Grattis till honom, redig karl trots att han är sosse." Såskrev en läsare av tidningen Vasabladet när det stod klart att Martti Ahtisaari får Nobels fredspris.
Det speglar ganska väl personen Ahtisaari. Han är enormtpopulär i hemlandet, där han under en period var president.
För övrigt den förste på posten som valdes direkt av folket.
Över hela det politiska spektrat har han vunnit respekt för sitt långa, gedigna arbete som internationell medlare och
fredsmäklare. Genom sin starka ställning internationelltoch sin organisation Crisis Management Initative har han byggt upp en verksamhet som saknar motsvarighet i Europa.
Genom att ge Ahtisaari priset markerar den norskanobelkommittén även betydelsen av traditionellt fredsmäklande arbete. Efter att man under några år premierat en bredare syn på begreppet fred, som när Al Gore förra året fick priset för sitt arbete med klimatfrågorna.
”Ett långt utdraget kamikazeuppdrag”
Ahtisaari föddes 1937 i Viborg, som nu ligger på Rysslands sida om gränsen. Ett område som avträddes till Sovjetunionen efter andra världskriget. Han inledde sitt arbete med internationella frågor i början av 1960-talet, då han bland annat arbetade för svenska Sida.
I går nämnade han Namibia som sin främsta internationella insats. Den var i slutet av 1970-talet som Namibia sökte
självständighet från det apartheidstyrda Sydafrika.
Ahtisaari arbetade som FN-kommissionär från 1977, och tog över uppdraget på nytt efter den svenske diplomaten Bernt
Carlssons död 1988.
Namibia var ett långt utdraget kamikazeuppdrag, som lyckades.
Mest känd i Sverige är Ahtisaari ändå för sina uppdrag på Balkan. Både som medlare i Bosnien under det tidiga 1990-talet och på senare år i Kosovo. Den så kallade Ahtisaari-planen innebar partiell självständighet för Kosovo, under internationell övervakning och med tydlig kompensation till Serbien. Planen fördömdes av Ryssland och
Serbien. Den var en balansakt på slak lina, men framstod till slut ändå som en rimlig väg för Balkan efter 1990-talets krig.
På Ahtisaaris meritlista står även hans framgångsrika medling mellan Indonesien och rörelsen för ett fritt Aceh (GAM).
Betydande framgångar för freden
Insatser som Ahtisaaris blir inte blir mindre viktiga i dagens värld, präglad av kriget mot terrorismen och hårdnande konflikter mellan USA, Kina och Ryssland.
Mot den bakgrunden kan man säga att Ahtisaaris framgångar visar vilka specifika möjligheter en politiker från ett litet, alliansfritt land har i det internationella arbetet.
Oberoendet från stormakterna inger förtroende. När detta paras med personlig kompetens och stort mod kan det leda till betydande framgångar för freden.