Tvivelaktig budbärare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

7 juni 2008. Socialdemokratin är något splittrad i synen på palestinska Hamas. När Mona Sahlin förra året besökte de palestinska områdena ställdes i sista stund ett möte med Hamas in. Broderskapsrörelsen har på platsen velat bygga kontakter med den palestinska rörelsen men avråtts av partiets internationella sekretariat, skrämd över att sådana möten skulle spoliera relationerna till Israel.

Palmecentret, med sin självständighet, får nu på onsdag spela rollen som mötesplats för socialdemokratiska företrädare och en Hamas närstående person, Azzam Tamimi.

Hamas måste inkluderas

I princip är mötet välkommet. Hamas är en del av den palestinska vardagen och har folkligt stöd, uttryckt också i den stora valsegern 2006. Inom EU sker en alltmer markant förändring av synen på Hamas. Frankrikes utrikesminister Bernard ­Kouchner har betonat att fred i Mellanöstern bara är möjlig om Hamas inkluderas i förhandlingsarbetet. I Storbritannien har Peter Hain, länge en av kabinettets ministrar, gjort samma bedömning. Förre amerikanske presidenten Jimmy Carter, engagerad i Mellanöstern, har byggt kontakter till Hamas.

Egypten som medlare

Egypten bedriver medlingsliknande arbete mellan Hamas och Israel. Tre utgångspunkter styr: Israels militära aggression måste upphöra, liksom palestiniernas raketanfall mot ­israeliskt område. Gazas gränser mot Egypten ska öppnas.

Det är nödvändiga första steg mot de ännu mycket svårare frågorna om ömsesidigt erkännande, flyktingars rättigheter, Jerusalems status, slut på ockupationen och upplösning av Israels olagliga bosättningar.

Svensk socialdemokrati har lämnat betydande bidrag till freds­arbetet i Mellanöstern. Under Sten ­Anderssons tid som utrikesminister fick PLO tillträde till den internationella offentligheten och organisationen utvecklades till att erkänna Israels existens.

Samtalen på onsdag i Palme­centret kan betraktas som samma försök att påverka också av Hamas syn på Israel. Frågan är bara om den inbjudna Azzam Tamimi är rätt kanal in i Hamas. Han kommer från muslimska brödraskapet, inte från Hamas och lever inte i de palestinska områdena. Hans uttalanden och texter exempelvis i hans bok om Hamas är inte sällan brutalt oförsonliga och vålds­romantiska.

Lena Hjelm-Wallén och Carin Jämtin måste kritiskt pröva om Tamimi är representativ för ­Hamas.