Ge grön signal till tågen, Östros
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-30
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det ser inte ut att bli något klimatutspel efter dagens möte i socialdemokraternas verkställande utskott. Miljardsatsningen på tågen får vänta när Thomas Östros sätter sig på locket till oppositionens kassakista. Rådslagsgruppens rapport kommer först efter sommaren.
Annat var det i den parlamentariska klimatberedningen. Där sa socialdemokraterna ja till stora investeringar i bättre järnvägar.
Anneli Hulthén, ordförande i socialdemokraternas miljögrupp, markerade tydligt på partiets klimatseminarium förra veckan.
– Det kommer att bli en intensiv diskussion om hur vi ska finansiera järnvägssatsningarna, sa Hulthén med Mona Sahlin på första bänk bland åhörarna.
Varje finansministerkandidat måste hålla emot krav på nya utgifter. Ändå borde det väl vara möjligt att tänka mer kreativt den här gången.
Nyligen presenterade regeringens finanspolitiska råd sin syn på den ekonomiska politiken. Nationalekonomerna vill ändra överskottsmålet i statens budget. Dessutom kan investeringar bokföras annorlunda än löpande utgifter, enligt de principer som redan används i kommuner och i flera EU-länder.
Förre riksbankschefen Lars Heikensten ifrågasätter också överskottsmålet, berättar Dagens Nyheter. Professor Assar Lindbeck säger att miljöskulden är det allvarligaste problemet, inte statsskulden.
Statens finanser är urstarka. Överskottsmålet kommer att ändras. Frågan är vilket parti som skaffar sig tolkningsföreträdet.
Antingen kan socialdemokraterna tänka nytt och presentera ett förslag där Sverige använder en del av överskotten för att investera i ett bättre klimat. Eller så stjäl de borgerliga partierna frågan och utnyttjar rekordöverskotten för skattesänkningar.
Thomas Östros har redan etablerat sin auktoritet. Försiktighet är bra, men ibland måste man våga ta de nya stegen också.
Så till en annan Thomas.
”När ska Thomas Bodström och övriga inblandade som fortfarande är vid liv berätta hela sanningen?” skrev jag tidigare i år angående avvisningen av två egyptier år 2001.
Thomas Bodström hörde av sig och jag kunde ställa frågor till honom. Den förre justitieministern gav ungefär samma bild som tidigare. ”Första gången jag fick en föredragning om de här männen var den 7 januari 2002 av den dåvarande Säpochefen”, hävdade Bodström bland annat. Det vill säga drygt två veckor efter avvisningen.
Det verkade lite märkligt att tjänstemännen inte informerat sitt statsråd, så jag kollade. ”Båda ärendena föredrogs också för justitieministern på sedvanligt sätt vid ett beredningssammanträde den 17 december 2001”, svarade Nils Öberg på justitiedepartementet. Regeringen tog sitt beslut dagen efter.
Ett dokument i UD:s arkiv bekräftar att det blev grönt ljus till beslutet efter föredragningen hos Thomas Bodström.
Ändå kan inte socialdemokraternas talesman i rättsliga frågor komma ihåg vad han fick höra och vad han sa.
Deckarförfattaren Bodström kanske har lite svårt med gränsen mellan verklighet och fiktion?
Min fru och jag tillbringade bröllopsnatten på Sheraton i Stockholm en gång i tiden. Tonåringarna utanför skrek märkligt nog inte efter mig utan efter Axl Rose, sångaren i Guns n’Roses som bodde där samma natt.
Betongblocken utanför Sheraton i går skulle inte skydda Condoleezza Rice mot beundrare utan mot demonstranter. Jag funderar på vilket av Guns n’Roses album som passar henne bäst.
”Appetite for destruction” kanske? ”Use your illusion”?
Det får bli låten ”Rocket queen”.