Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Vem orkar bry sig om barnens framtid

Uppdaterad 2013-11-14 | Publicerad 2013-11-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett litet barn tas om hand efter att Tacloban förstörts av tyfonen.

Miljoner människor har drabbats, tiotusen har dödats. Två av fem döda är barn.

Barnen är alltid skörast. Biståndsorganisationen Unicef rapporterar att antalet barn som drabbats av tyfonen Haiyan nu stigit till fyra miljoner.

Fyra miljoner barn, det är dubbelt så många barn som det finns i hela Sverige.

Den som varit i ett katastrofområde minns alltid de allra minsta. De som förlorat sina föräldrar, som går och letar utan att hitta hem. De gråter precis som våra barn, men deras sorg verkar inte ha något slut.

Barnen behöver mat, mediciner och rent vatten. De behöver också någon som tar hand om dem så att de skyddas mot våld och övergrepp.

– Det här är värre än helvetet, säger Magina Fernandez till CNN:s utsända reportageteam i Tacloban.

Ett enkelt SMS

Miljonerna strömmar nu in till de olika biståndsorganisationerna. Det här är en megakatastrof och folk ställer verkligen upp. I dag är det dessutom lätt att freda sitt samvete med ett enkelt sms. Gör det du också. Barnen behöver dina pengar.

Haiyan är världens hittills kraftigaste orkan. Stormen nådde land med 87 meter per sekund.

– Jag saknar ord att beskriva förödelsen, säger Manuel Roxas på det filippinska inrikesdepartementet .

Den filippinska regeringen skickar nu en vädjan till FN:s klimatmöte i Warszawa. Som av en händelse börjar det mötet samtidigt som hjälptrupperna i dag anländer till Filippinerna.

Har inte tid

Den filippinska regeringen gör en direkt koppling mellan tyfonen och klimatförändringarna. Man vädjar nu att klimatmötet ska bryta dödläget i förhandlingarna.

– Det är dags att agera, skriver Yeb Sano, ledare för den filippinska klimatdelegationen i en artikel i The Guardian. Vi behöver en akut handlingsplan.

Yeb Sano, som själv kommer från den ödelagda staden Tacloban, menar att hans land inte har tid att vänta. Och det är möjligt att situationen på Filippinerna kan sätta fart på de segslitna klimatförhandlingarna. Det går inte att koppla en särskild väderhändelse till klimatförändringarna, men vi vet att antalet stormar ökar. Vetenskapsmännen har slagit fast att världen kommer att drabbas av mer extremt väder.

För jobbigt

Men lika snabba som vi är att skicka pengar till katastrofer, lika långsamma är vi i det förebyggande arbetet. Att förhindra framtida stormar kräver att hela samhällen ställer om. Det kräver egna uppoffringar, som att parkera bilen och äta mindre kött och det blir för jobbigt. Då är vi hellre hjältar som sitter hemma i soffan och sms:ar pengar när katastrofen är ett faktum.

Det är klart att vi ska ställa upp för barnen i Filippinerna i dag. Men om vi på allvar bryr oss om barnen måste vi också tänka på deras framtid. Först då är vi riktiga hjältar.