Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

En helt kollapsad arbetsmarknadspolitik

Uppdaterad 2013-10-09 | Publicerad 2013-10-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

TOG ÖVER HANS OMRÅDEN  Ronny Johansson, 64, lärde upp långtidsarbetslösa hos Skogsstyrelsen innan han fick sparken på grund av arbetsbrist. Nu har han upptäckt att hans lärlingar arbetar på hans gamla områden: ”De gör precis samma jobb som vi gjorde”, säger han.

Ronny Johansson har jobbat för statliga Skogsstyrelsen i nio år. På Gotland har han satt upp stängsel, röjt skog och rengjort elledningar. En gång om året får han 12 månaders förlängning på sitt förordnande, han har nämligen varit anställd via Arbetsförmedlingen och fått lönebidrag.

I våras fick han i uppdrag av Skogsstyrelsen att lära upp nya kollegor - långtidsarbetslösa som hamnat i fas 3 - för jobbet.

I slutet av juni fick Johansson besked att han måste sluta hos Skogsstyrelsen. Det fanns inget mer jobb för honom att göra.

Men det fanns däremot jobb åt de fas 3:are han utbildat.

Om detta kunde Aftonbladet berätta i dag.

Fas 3:arna är anställda via saft - ett samarbetsprojekt mellan Skogsstyrelsen och Arbetsförmedlingen - där 1 500 långtidsarbetslösa ska sysselsättas.

Konkurrensen ur spel

Så konkurrerar två misslyckade reformer mot varandra.

Låt oss vara tydliga på en punkt: statligt stöd till människor som av olika skäl har svårt att få jobb är i grunden en bra idé. I nästan alla fall är det bättre att gå till ett jobb än att inte göra det. Det är viktigt att staten tar det ansvaret, aktiv arbetsmarknadspolitik är bättre än passiv.

Problemet är inte att Arbetsförmedlingen underlättar för långtidsarbetslösa att få ett jobb.

Problemet är de politiska beting som till varje pris vill få arbetslösa ut ur statistiken och hur bidragsjobben och fas 3 exploderat parallellt. Cirka 124 000 arbetslösa sysselsätts med statliga bidrag för en kostnad av 18 miljarder per år. Drygt 34 000 är inskrivna i fas 3.

I Aftonbladets egen granskning av bidragsjobben har vi fått läsa om branscher där konkurrensen satts ur spel och om lönedumpning.

Uteblivna löner

I hotell- och restaurangbranschen har det totala antalet bidrags­anställningar ökat från 108 000 till 168 000 sedan 2008, och företag som betalar riktiga löner konkurreras ut.

Vi har läst om oseriösa­ arbetsgivare som missbrukar systemet och om en kontroll som havererat. Människor har berättat om uteblivna löner, utnyttjande och hot. 

Nu konkurrensutsätts bidragsjobben av fas 3-jobb.

Problemet är - kort och gott - massarbetslöshet, en kollapsad arbetsmarknadspolitik, myndigheternas bristande kontroll och urholkade trygghetssystem.

Eller "arbetslinjen", som en del säger.