Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Det är ju det här du vill, Billström

Hjälper inte I går höjdes flera röster för att en 15-årig pojke, Ali, ska få stanna i Sverige. Han kom hit via Italien, där han utsattes för misshandel och våldtäkt – nu ska han skickas tillbaka. Självklart går det att ha mer generösa asylregler – men Tobias Billström och regeringen vill inte.

På barnpsyk i Malmö sitter en ensam flykt­ingpojke, Ali, och väntar på att gränspolisen ska utvisa honom till

Italien. I går uppmärksammades hans fall i Sveriges radios Ekot. Ali kommer från Afghanistan och

flydde till Sverige via Italien. Där blev han misshandlad av polisen. Dagen efter utsattes han för en grov våldtäkt av tre män i flyktinglägret.

– De tvingade ner honom på rygg, höll fast hans armar och särade på hans ben. Sedan turades de om, och visade en skärande rörelse över halsen efteråt. De skulle döda honom om han sa något, berättar hans gode man Annette Cromwell för Aftonbladet.

Sydde ihop sin egen mun

Ali är 15 år och har efter våldtäkten försökt begå självmord flera gånger. Han har också sytt ihop sin egen mun.

Enligt vår nuvarande flyktingpolitik har han inte rätt att få skydd här. Vi skulle kunna hjälpa honom, men tänker inte göra det,eftersom vi inte vill.

I september 2007 reste utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström till Bagdad. Syftet var bland annat att få till stånd ett avtal så att Sverige kunde skicka tillbaka flyktingar till Irak. Den 2 september hade de frukostmöte med den amerikanske ambassadören Ryan Crooker. Minnesanteckningarna från mötet publicerades senare av Wikileaks. Enligt anteckningarna pratade ministrarna om flyktingarna som ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.Sverige ville skicka tillbaka dem.

”Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik”, rapporterade ambassadören till USA:s utrikesdepartement.

Bakom stängda dörrar, trygga med USA:s ambassadör, redogjorde ministrarna för det som skulle komma att bli ledmotivet för alliansens flyktingpolitik. Rädslan att främlingsfientligheten ökar om inte flyktingpolitiken hålls restriktiv.

Den planerade utvisningen av Ali är den praktiska konsekvensen av detta resonemang. Och Ali är inte ensam.

Förra året beslutade Migrationsverket att utvisa 185 barn till andra EU-länder enligt Dublinförordningen och den så kallade förstalandsprincipen som säger att ansökan om asyl ska prövas i det första EU-land du kommer till.

En utvisning vore omänsklig

I teorin låter det bra. I praktiken slår det blint, som i Alis fall. Oavsett hur starka skäl han har ska han utvisas.

Självklart går det att ha mer generösa regler än de nuvarande. Men regeringen vill inte. I riksdagen har de dessutom stöd av Miljöpartiet för att fortsätta politiken.

I går höjdes flera röster för att Alis fall borde omprövas. Bland annat från tjänste­män på Migrationsverket. Det är klart att han måste få stanna. En utvisning vore omänsklig.

Men det tunga ansvaret ligger hos regeringen och Miljöpartiet. Vår flykting­politik är nämligen tänkt att fungera precis så här.

Följ ämnen i artikeln