Ett smält Arktis drabbar oss alla

Publicerad 2012-08-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

20 augusti – Klimathotet

en dödsspiral  Mycket talar för att Arktisisen befinner sig i en så kallad dödsspiral; avsmältningen går snabbare och snabbare. Det riskerar att driva på klimatförändringarna, och konsekvenserna kan bli oöverskådliga, skriver Jonna Sima.

Arktis har beskrivits som världens kylskåp. Den vita isen reflekterar solens strålar och håller på det sättet temperaturer och vädersystem stabila. Den här sommaren har isen på Arktis  – som omfattar delar av Ryssland, Alaska, Kanada, Grönland, Island, Skandinavien och Norra ishavet – smält undan rekordsnabbt. Trots att det är en dryg månad kvar av smältsäsongen är utbredningen av ­islagret det minsta sedan man började med mätningarna 1979.

Regnigaste på 200 år

I Sverige har juni månad ­varit den regnigaste på 200 år och den riktiga sommarvärmen ­ville inte alls infinna sig i juli. Det har knappt gått en dag utan att en regnskur svept förbi.

I USA har man däremot haft den varmaste julimånaden ­någonsin, med förödande torka och vattenbrist som följd.

De extrema väderskillnaderna tros ha ett starkt samband med att sommarisen på Arktis har minskat. Enligt väderforskare från England och USA har jetströmmen, som förflyttar hög- och lågtrycken, tappat i styrka i takt med att Arktis smälter.

Under juni och juli månad parkerade jetströmmen med riktning mot Europa vid Gibraltar sund i stället för att som normalt lägga sig vid Norges sydspets. Det bidrog till att Skandinavien och de brittiska öarna fick en kall och regnig sommar, medan södra Europa och USA upplevde tryckande värme och torka.

Helt isfria somrar

Mycket talar för att Arktisisen befinner sig i en så kallad dödsspiral; avsmältningen går snabbare och snabbare. Den största orsaken till det är vårt användande av fossila bränslen.

Inom de närmaste tio åren kan Arktis ha helt isfria somrar och det riskerar att driva på ­klimatförändringarna. Konsekvenserna kan bli oöverskåd­liga. 

På tisdag arrangerar Greenpeace en manifestation i Stockholm för att uppmuntra FN att skydda Arktis från exploatering och klimatförändringar. Det ­aktualiserar frågan varför det inte finns ett brett politiskt ­engagemang – från vänster till höger – i frågan.

Sveriges utsläpp har ökat

Trots att klimatförhandlingarna har pågått i FN:s regi i 20 år var de globala utsläppen av växthusgaser större än ­någonsin 2011. Även Sverige har under alliansregeringen ökat ­sina utsläpp. Utvecklingen går åt helt fel håll.

Riksrevisionen har riktat skarp kritik mot alliansens bristfälliga miljöpolitik. När ­regeringen Reinfeldt talar om klimatet handlar det ofta om att satsa på kärnkraft och motor­vägar. Det är inte utan att man undrar om de vet att det är 2012 och inte 1972. Med våra förutsättningar har ju Sverige alla möjligheter att gå i frontlinjen för den nödvändiga klimatomställningen.