Nystart för Frankrike och Europa

Uppdaterad 2012-05-07 | Publicerad 2012-05-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

6 maj 2012. Valet i Frankrike

Inför valdagen lovade sittande presidenten Nicolas Sarkozy att överraska. Det gick väl så där.

Redan klockan sex, två timmar innan vallokalerna stängde visste jublet inga gränser på gatan utanför Socialistpartiets högkvarter på rue de Solferino i centrala Paris. 

Enligt vallokalsundersökningen har Francois Hollande fått 52 procent vilket ger viss marginal. Även om inte alla röster är räknade än tyder allt på att Frankrike får en socialdemokratisk president de kommande fem åren. Första gången sedan Francois Mitterand avgick 1995.

Det kan bli en nystart för Frankrike, men även för hela Europa.

Frankrike är EU:s näst största medlemsland och ett av de politiskt allra viktigaste. Tillsammans med Tyskland själva motorn för Europas utveckling. Därför påverkar det franska presidentvalet även oss.

Francois Hollande skiljer sig på flera sätt från sin föregångare. I framtoning och ledarstil. Men det kanske viktigaste är att han har en helt annan syn på Frankrikes och Europas ekonomi.

I dag är Europas högerpolitiker överens om att den ekonomiska krisen bara kan lösas genom åtstramningar och nedskärningar. Det har väckt starka protester runt om i hela Europa. Men politiken genomförs ändå och borgerligheten försöker framställa det som den enda möjliga vägen att gå. Resultatet är att ekonomierna har bromsat in och krympt. Men jobben och tillväxten lyser med sin frånvaro.
Hollande vill riva upp åtstramningspolitiken och förhandla om EU:s krisplan. Han vill bedriva en mer aktiv finanspolitik med investeringar och satsningar på nya jobb. Hans recept är att Frankrike och Europa ska arbeta och investera sig ur krisen.

Om hans politik fungerar vet vi inte än. Men när högern nu kritiserar Hollande och pratar om kaos, bör vi hålla i minnet att deras alternativ, åtstramningspolitiken, prövats och bevisligen inte fungerat. Allt fler röster hörs därför för en mer aktiv krispolitik. Hollande är ingalunda ensam.

Det ser också ut som att en stor del av den franska mitten röstat för Hollande. En konsekvens av att Sarkozy lagt sig så nära högerextrema Front national.

Hollandes seger är därmed också en seger för politisk anständighet. En nyttig läxa för andra högerpolitiker som sneglat på Sarkozys taktik.