Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

EU måste ändra klimatstrategi

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Europa måste öka takten i sitt eget arbete för att övertyga
länder som Kina och Indien

Japans miljöminister Ichiro Kamoshita fick skära första biten av tårtan när Kyotoavtalet fyllde 10 år under klimatförhandlingarna på Bali förra veckan.

17 december 2007. Det blev ett klimatavtal till slut. Överenskommelsen har sina brister men gör det möjligt att arbeta vidare inför det avgörande mötet i Köpenhamn hösten 2009. Nu gäller det för Sverige och EU att snabbt lägga upp strategin. EU:s miljöministrar möts på torsdag. De borde dra tre slutsatser av de mödosamma förhandlingarna på Bali.

För det första måste EU gå före och omsätta sina utsläppsmål till praktisk politik som kan inspirera andra. Ett test kommer redan på torsdag, då ministrarna ska diskutera flygets klimatpåverkan. Tyvärr verkar regeringarna vara på väg mot ett alldeles för svagt beslut, där flygbolagen får större delen av utsläppsrätterna till skänks.

Sverige måste driva på

Ett annat prov blir EU-kommissionens förslag på onsdag om bilars bränsleförbrukning. I bägge dessa fall måste Sverige stå för en tuff linje som verkligen driver fram ny teknik.

Detsamma gäller arbetet med energieffektiva kylskåp, tv-apparater och andra produkter. Ambitiösa EU-regler skulle sätta ett mönster för länder som Kina, men arbetet går trögt. EU kan öka takten och använda resultatet för att få fram ett internationellt avtal om att spara energi.

Dumt att släppa Kyotoavtalet

För det andra får inte EU falla i den fälla som Bushadministrationen gillrat. Det är tydligt att USA vill ha ett separat spår med de 17 stora utsläppsländer som deltar i mötet på Hawaii nästa månad. FN:s klimatkonvention ska sedan godkänna det som klimatjättarna kommit överens om.

Det är en farlig väg. Sverige och EU vill ha med USA i ett nytt klimatavtal, men det får inte ske till vilket pris som helst. Dagens Kyotoprotokoll upphör inte att gälla år 2012, det är bara siffrorna som blir föråldrade. Nu när även Australien skrivit under Kyotoprotokollet vore det dumt att begrava det. Nya åtaganden under detta avtal måste vara ett möjligt förhandlingsspår, annars minskar trycket på USA.

Mer tyngd åt miljöfrågorna

För det tredje måste EU använda alla sina verktyg. Miljöministrarna kan inte på egen hand övertyga USA, Indien och Kina. Klimatet måste spela en större roll i den gemensamma utrikespolitiken. Det förutsätter bättre analyser av inrikespolitiken i länder som Indien, Kina och Brasilien.

De stora EU-länderna kan inte köra sina egna spår utan måste acceptera det nya fördragets budskap om en samordnad röst. Miljöfrågorna måste få minst samma tyngd i dialogen med andra delar av världen som handelspolitik och valutakurser.

På torsdag borde miljöministrarna fundera på hur de kan övertyga regeringscheferna om en sådan samlad grön utrikespolitik.

ME