Skrota vapenfabriken till diktaturens Saudi

Publicerad 2012-03-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Krigsmaterielexporten är en avvägning mellan det säkerhetspolitiskt nödvändiga och det etiskt försvarbara”

KU-anmäld av miljöparitet I går avslöjade Sveriges Radios ”Ekot” att Sverige tänker hjälpa Saudiarabien och kung Abdullah att bygga upp en vapenfabrik i landet – något som fick Miljöpartiet att KU-anmäla försvarsminister Sten Tolgfors.

För nästan exakt ett år sedan, den 14 mars 2011, rullade saudiska stridsfordon in i den lilla öststaten Bahrain i Persiska viken och bokstavligen krossade demokratirörelsen där.

Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer och Sverige har hjälpt till att beväpna den. I går avslöjade Sveriges ­Radios ”Ekot” att Sverige i hemlighet dessutom tänker hjälpa till med att bygga upp en hel vapenfabrik där.

– Det är en enorm skandal. Nu måste alla kort på bordet, säger Svenska Freds ordförande Anna Ek.

Det hon efterfrågar är en grundlig utredning av vad som hänt men även tydliga regler som i framtiden förbjuder ­vapenexport till diktaturer.

Fredrik Reinfeldt har hittills avvisat detta. I fjol, strax efter att Saudiarabiens armé rullade in i Bahrain, sa han till ”Ekot ”att han inte vill ändra Sveriges regler för vapenexport till diktaturer.

– Nej, jag tycker att den svenska vapenexporten är restriktiv. Den är förankrad i riksdagen, sa han.

Samma år exporterade Sverige krigsmateriel till Saudiarabien för nästan tre miljarder, en fjärdedel av Sveriges totala vapenexport. Då är inte den hemliga vapenfabriken inräknad. Den verkar dessutom vara så hemlig att regeringen har glömt att informera riksdagen. Oj då.

Export måste tillåtas

I går KU-anmälde Miljöpartiet försvarsminister Sten Tolgfors (M). Om han medvetet undanhållit vapenfabriken för riksdagen är det svårt att se hur han kan sitta kvar.

Sveriges vapenexport bygger på en kompromiss mellan två principer.

I ena vågskålen ligger Sveriges säkerhetspolitiska behov av en stark försvarsindustri som kan försörja försvaret med vapen. Vår militära alliansfrihet är inte gratis och om försvarsindustrin ska kunna överleva måste viss, reglerad, export tillåtas.

I andra vågskålen ligger att det är ­oetiskt att sälja vapen eftersom de används för att döda människor.

Krigsmaterielexporten är en avvägning mellan det säkerhetspolitiskt nödvändiga och det etiskt försvarbara.

Fler fabriker?

I det här fallet snurrar regeringens etiska kompass vilt. Saudiarabien gör inte ens anspråk på att vara en demokrati. De bryter systematiskt mot mänskliga rättigheter. Dödsstraff utförs offentligt. Med svärd. Kvinnor får inte rösta, ha egendom eller köra bil.

Med den etiken, var ska Sverige bygga vapenfabriker nästa gång? Burma? Nordkorea? Eller varför inte Zimbabwe?

Precis som Svenska Freds kräver måste alla kort på bordet i den här skandalen. Sverige måste också avbryta det militära samarbetet med Saudiarabien och införa förbud mot vapenexport till icke-demokratier.

Nu är det för sent för fler bortförklaringar.