Hårda tag hjälper inte de sjuka
Publicerad 2012-03-05
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Per Sköld har en muskelsjukdom som gör att han bara kan stå upp korta stunder. Ont gör det hela tiden. Trots det vill Försäkringskassan att han söker arbete.
Det är den sortens berättelser vi fått vänja oss vid att läsa om i det nya tuffa Sverige. Det är också precis den sortens berättelser som i förra veckan nästan fick riksdagens att kräva socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons avgång.
I dag får Kristersson i alla fall en rapport han väntat länge på, Försäkringskassans utkast till ett instrument för att bedöma människors arbetsförmåga. Enligt Kristersson är det just detta instrument som ska bringa ordning i sjukförsäkringen.
I söndagens Agenda pratade ministern om kvalificerade instrument och rättssäker bedömning.
Att bedöma någons arbetsförmåga är nämligen en "komplicerad och svår sak", om vi ska tro Kristersson. Därav senfärdigheten med att följa riksdagsmajoritetens krav på förändringar av reglerna.
Om Kristersson läst LO-tidningen hade han dock kunnat få sitt instrument redan i fredag. Då kunde tidningen nämligen berätta hur det är tänkt att fungera.
Till att börja med har utredarna delat upp arbetsförmåga i fyra delar. Sedan har man tittat på olika yrken - det finns en lista på 39 yrken, från verkställande direktör till bagare - och försökt bedöma vilken "toleransnivå" jobbet har mot begränsningar hos den som ska arbeta där.
Den som varit sjukskriven i ett halvår ska sedan prövas på samma sätt. Hur ligger det till med de sociala funktionerna och den psykiska uthålligheten? Hur fungerar rösten och hur är det med ballansen? Och sist men inte minst, hur har vi det med fysiken?
Det är trots allt sjuka människor vi talar om.
När detta är klart är det bara att matcha. Någonstans i Försäkringskassans schema hoppas Kristersson hitta en plats för tusentals sjuka, och därmed avsluta deras sjukskrivning.
Det betyder förstås inte att verkligen få jobb. Det är ju inte säkert att den medicinska profil Försäkringskassan givit en arbetsuppgift stämmer med de krav riktiga arbetsgivare har på sina anställda. Eller att de jobb instrumentet föreslår verkligen finns.
Det är stor risk att sjuka också i fortsättningen kommer att få veta att de borde ta sig i kragen och ge sig ut och leta efter påhittade jobb som faktiskt inte finns.