Nej, skyll inte allt på Malmö

Publicerad 2012-02-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

  2 februari 2012 Dåden i Malmö

AGERA Beatrice Ask måste minska tillgången på vapen och stärka vittnesskyddet för att få bukt med våldet i Malmö.

Nej, lägg inte skulden på Malmö.

Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask kunde ha valt att solidarisera sig med Malmöborna. Som representanter för regeringen kunde de valt en mer försonlig linje trots att Malmös kommunalråd stod på mordplatsen mitt i natten och var förbannad.

Men nu var kommunalrådet socialdemokraten Ilmar Reepalu och därmed var den politiska pajkastningen i gång.

Fredrik Reinfeldt säger att Malmö måste skapa förutsättningar för andra livsval än de kriminella. Beatrice Ask säger att det är Malmö kommun som har skyldighet att arbeta brottsförebyggande, som ska minska segregationen och fånga upp ungar som hamnat snett.

Men låt oss då titta på vilka förutsättningar Malmö har.

Blir offer för kriminella

Barnfattigdomen i staden ligger på över 30 procent. Enligt Malmö stads senaste välfärdsredovisning är andelen fattiga barn i Rosengård 61,5 procent. I Fosie är den 43,3 procent och i Södra innerstaden 48,5 procent.

I tre folktäta stadsdelar lever alltså hälften av alla barn i fattigdom.

Trångboddheten, arbetslösheten och de låga inkomsterna är också som vanligast i dessa områden.

Här växer frustrationen. Unga män som inte har någon plats vare sig hemma eller i arbetslivet blir lätt offer för kriminella rekryteringskampanjer. När inga andra jobb finns får man skaffa sig pengar där det går. Köra svarttaxi, bli en del av den inofficiella ekonomin som har sina egna lagar. Men i den parallella världen finns ingen polis, där är det vapnen som inger respekt.

Malmö flödar av vapen och det är därför Ilmar Reepalu ber om regeringens stöd. Vapenlagstiftningen måste skärpas så att vanliga Malmöbor kan gå till mataffären eller skolan utan rädsla för förlupna kulor.

En plågsam utveckling

Åtta mord på ett halvår, det skjuts i vanliga bostadsområden, mitt bland oskyldigt folk. Det är begripligt att invånarna inte vågar berätta när skyddet för vittnen är så svagt. Beatrice Ask måste minska tillgången på vapen, hon måste stärka vittnesskyddet.

Regeringen kan dessutom samla alla sina myndigheter till ett gemensamt arbete för att minska kriminaliteten i Malmö: Arbetsförmedlingen, Polisen, Tullen, Försäkringskassan, Skatteverket och naturligtvis Malmö stad.

För en statsminister som säger sig förespråka arbetslinjen borde det vara plågsamt att se utvecklingen i rikets tredje stad. Men han verkar inte bry sig, han sänker skatten för rika stockholmare och pekar finger åt dem som inget har.