FN bör avsätta Syriens regim

Publicerad 2012-02-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Världssamfundet måste ta sig i kragen – Bashar al-Assads massaker på den egna befolkningen måste få ett slut.

1 FEBRUARI 2012. Syrien

Den 3 februari 1982 angrep syriska regeringssoldater på order av president Hafez al-Assad staden Hama. Det blev en av de värsta massakrerna på civila i modern tid. Antalet döda är osäkert men kan röra sig om upp till 40 000 människor.

Nästan på dagen 30 år senare möts FN:s säkerhetsråd för att ta ställning till om världen ska sätta stopp för Hafez al-Assads son Bashar.

Det borde vara självklart. Säkerhets­rådet har ansvar för internationell fred och säkerhet, men även en skyldighet att skydda den syriska civilbefolkningen.

Det är dags att leva upp till det nu.

Tillåter vi fler massakrer?

För 30 år sedan var målet för familjen al-Assad att med våld krossa ett islamistiskt uppror. Det lyckades. I dag är målet att krossa den arabiska våren.

Om det lyckas beror på om världen, vi, tillåter fler massakrer på försvarslösa människor.

När Libyens galna diktator Gaddafi

i våras skickade sina stridsvagnar mot ­civilbefolkningen i storstaden Benghazi beslutade FN:s säkerhetsråd att använda militärt våld för att stoppa honom.

Situationen i Syrien är möjligen inte jämförbar än. Men de senaste dagarna har vi sett en dramatisk ökning av våldet. Över 5 000 har nu dödats. De diplomatiska möjligheterna är på väg att ta slut.

Därför är det möte i FN:s säkerhetsråd som startade i går så viktigt.

”Lämna makten”

Som en tung markering skickar USA sin utrikesminister Hillary Clinton. Även Storbritannien och Frankrike skickar ­sina utrikesministrar.

På mötet ska ett förslag från Arabförbundet diskuteras. Nyhetsbyrån AFP har sett utkastet till resolutionen. Enligt texten uppmanas Bashar al-Assad att lämna över makten inom 15 dagar, annars hotar ”vidare åtgärder” vilket syftar på ekonomiska eller andra sanktioner.

Militärt våld mot Syrien är inte aktuellt.

Utkastet kräver också att en process mot fria val inleds.

Risk för totalt kaos

Ryssland har sedan gammalt en nära relation med familjen al-Assad och Syrien har stor strategisk och ekonomisk ­betydelse. Både Ryssland och Kina blockerade så sent som i oktober en annan ­resolution i säkerhetsrådet om Syrien.

Förhoppningsvis kan Ryssland övertygas om att det egentligen inte finns något alternativ till att agera.

Bashar al-Assad kommer aldrig att kunna återta den ställning han hade och Syrien är allt mer isolerat. Risken för ­totalt kaos eller regelrätt inbördeskrig är överhängande.

En kraftfull resolution i säkerhetsrådet vore en viktig signal och en möjlighet att på allvar sätta makt bakom orden.

Inte en dag för tidigt.